Vertaistuki on vanhemmille tärkeää – Janakkalan MLL:n paikallisyhdistyksen 100-vuotinen toiminta saatiin pelastettua

Lakkautusuhan alla olleen paikallisyhdistyksen toiminta jatkuu uuden hallituksen voimin

Katriina Jaakonsaari, Heli Korkalainen ja Iiris Maalo päättivät lähteä MLL:n hallitukseen, kun perinteinen yhdistystoiminta oli lakkautusuhan alla. Myös 11:n kuukauden ikäinen Pihla Maalo pääsi mukaan. Iiris Maalo muistuttaakin, että lapset voi ottaa mukaan hallituksen kokoukseen. Hallituspaikkoja olisi vielä tarjolla.

28.1. 6:30

Janakkalan MLL:n paikallisyhdistys jatkaa toimintaansa uuden hallituksen voimin. Yhdistys on toiminut Janakkalassa lähes vuosisadan, mutta pitkä historia uhkasi syksyllä katketa, kun väistyvän hallituksen tilalle ei meinannut löytyä jatkajia. Kun tieto lakkautusuhasta levisi, löytyikin henkilöitä, jotka halusivat pelastaa toiminnan.

”Tuli huoli, että hyvin tehty, lapsiperheiden hyväksi tehty työ uhkasi päättyä kokonaan”, sanoo hallituksen tuore puheenjohtaja Heli Korkalainen.

Hän työskentelee Turengin neuvolassa ja MLL:n toiminta on tullut tutuksi oman työn ja Vahvuutta vanhemmuuteen -päivien kautta. Korkalainen on huomannut, kuinka tärkeää vertaistuki on kotona lapsen kanssa oleville vanhemmille. Hänellä on puheenjohtajakokemusta ammattiyhdistyksestä. Varapuheenjohtaja Katriina Jaakonsaari oli mukana jo aiemmassa hallituksessa ja on omien lasten ollessa pieniä vetänyt MLL:n perhekerhoa.

”Se on tärkeä paikka vanhemmille saada vertaistukea ja lapsille leikkikavereita, kun ei sinne puistoon satuta välttämättä muiden kanssa samaan aikaan”, hän sanoo.

Koronarajoitukset keskeyttivät perhekerhon toiminnan ja ainakin se pyritään käynnistämään uudelleen.

Janakkalan MLL:n paikallisyhdistyksen toiminta saatiin pelastettua, kun löytyi kuusi uutta hallituslaista. Iiris Maalo on uuden hallituksen sihteeri, Heli Korkalainen puheenjohtaja ja Katriina Jaakonsari varapuheenjohtaja. Pihla Maalo on tällä kertaa äidin mukana.

”Ajatuksena on, että se järjestettäisiin pari kertaa kevään ja pari kertaa syksyn aikana. Viikoittaiseen toimintaan ei näin pienellä porukalla ole resursseja. Tuleviin perhekerhoihin on suunniteltu erilaisia teemoja, mukana voisi olla esimerkiksi luennoitsijoita”, Jaakonsaari kertoo.

Iiris Maalo kuuli yhdistyksen lakkautusuhasta seurakunnan kerhossa ja päätti ottaa yhteyttä MLL:n Hämeen piiriin. Maalolla ei ole aikaisempaa kokemusta yhdistystoiminnasta, mutta hän päätti rohkeasti lähteä mukaan ja aloitti heti sihteerin pestissä. Hallituksessa on tällä hetkellä kuusi jäsentä, mutta se on aika lailla minimi, joten mukaan mahtuu vielä. Kaikille olisi hyvä olla varajäsen, jotta aina saataisiin kokouksiin täysi vahvuus.

”Me olemme lapsiystävällinen yhdistys, lapsen voi ottaa mukaan kokoukseen”, Iiris Maalo muistuttaa 11:n kuukauden ikäinen Pihla sylissään. ”Samalla saa seuraa itselleen ja lapselle.”

Kolmikko muistuttaa, että myös muuten, kuin olemalla hallituksen jäsen, voi tulla mukaan kehittelemään ja järjestämään toimintaa. Kolme muuta uuden hallituksen jäsentä ovat Kaisa Korkeamäki, Doris Papunen ja Eveliina Haapanen. Toistaiseksi suurin osa tulevasta toiminnasta on vielä ideoinnin asteella. Yhteistyötä muiden tahojen ja yhdistysten kanssa tehdään mielellään. Liikkeelle lähdetään maaliskuussa yhdessä seurakunnan kanssa järjestettävällä kirppistapahtumalla.

”Ideoita ja toiveita siitä, millaista toimintaa Janakkalaan haluttaisiin, saa esittää”, Heli Korkalainen. muistuttaa.

Hän lupaa, että toiminnassa muistetaan yhtä lailla niin Turengin kuin Tervakosken seutu ja tarvittaessa voidaan jalkautua myös muihin kyliin. Perhekerhot on suunnattu alle kouluikäisille lapsille ja heidän kanssaan kotona oleville vanhemmille. Tapahtumat on tarkoitettu kaikenikäisille lapsille. Toiveissa on, että myös nuorille voitaisiin järjestää toimintaa.

”Nuorilta eritysesti toivoisimme ideoita, mitä se toiminta voisi olla”, Katriina Jaakonsaari muistuttaa.

100 vuotta tulee täyteen huhtikuussa. Merkkipaalua aiotaan juhlistaa kaikille lapsille ja perheille suunnatulla tapahtumalla, mutta tarkempia suunnitelmia ei ole vielä lyöty lukkoon. Tuore hallitus on tyytyväinen, että hyvä porukka on saatu kasaan toiminnan jatkumiseksi. Mitä kaikkea saadaan toteutettua, riippuu voimavaroista ja resursseista ja saadaanko lisäväkeä mukaan. Tällä hetkellä hallituslaiset ovat pääosin työelämässä, joten toiminta painottunee iltoihin ja viikonloppuihin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos