75 vuotta täyttävälle Juhani Siiralle hyväntekeväisyys on ollut elämäntapa – tästä syystä ura tehtaassa vaihtui sairaiden kuljettamiseen

SPR Janakkalan osaston toiminta keskittyy tällä hetkellä kirpputorin pyörittämiseen, mutta Siira muistaa hyvin vuodet kun Janakkalassa oli useita eri ensiapuryhmiä.

Eläkeikä ei ole hidastanut Juhani Siiran halua tehdä hyvää.

30.1. 0:00

Juhani Siira työskenteli vuonna 1970 Turengin sokeritehtaalla, kun työkaveri värväsi hänet mukaan sokeritehtaan ensiapuryhmään. SPR Janakkalan osasto veti ryhmälle ensiapukoulutuksen ja tästä innostuneena Siira liittyi itsekin Suomen Punaisen Ristin jäseneksi.

Tänä vuonna Siira täyttää 75 vuotta, joista 53 vuotta hän on ollut SPR:n jäsen ja toiminut paikallisen vapaaehtoistoiminnan tukipilarina.

”Täällä on porukassa hyvä henki ja yleisesti ihmiset ovat kannustavia. Kirpputorin pyörittäminen on eläkeläiselle mukavaa puuhaa, kun tämä ei ole auki kuin kolmena päivänä viikossa”, Siira kertoo, kun häneltä kysytään, miksei vapaaehtoistyöhön kyllästy.

SPR Janakkalan osaston kirpputorivastaavana hän on toiminut vuodesta 2011, mutta vuosien varrella hän on ehtinyt toimia myös Veripalvelun yhdyshenkilönä, osaston keräysjohtajana sekä päivystysvastaavana.

”Olen ollut mukana ystäväpalvelussa sekä ollut saattohommissa esimerkiksi sairaalakäyntejä varten”, Siira lisää.

Siira on saanut työstään ”ristiläisenä” myös tunnustusta, sillä vuonna 2013 hänelle myönnettiin SPR:n kultainen ansiomitali.

Sokeritehtaalta sairaankuljettajaksi

Siira on asunut koko elämänsä Janakkalassa, mutta vuosikymmeniä kestänyttä urataivalta SPR Janakkalan osaston väreissä hän ei nuorena poikana luonnollisesti osannut ennustaa.

”Asuttiin Suokulmalla radan varressa, joten haaveammattini silloin oli varmaankin veturinkuljettaja”, hän naurahtaa.

Kansakoulun loputtua hän meni heti seuraavana päivänä Turengin sokeritehtaalle juoksupojaksi. Lopulta Siira ehti olla sokeritehtaalla töissä 13 vuotta.

Palo SPR:n toimintaan syttyi ensiapukoulutuksen myötä ja pian alanvaihto oli edessä. Siira alkoi tehdä 1976 töitä sairaankuljettajana.

”Tein ennen sitä neljä vuotta päivystysvuoroja välillä viikonloppuisin ja sitä kautta minulle tarjoutui tilaisuus alkaa tehdä sairaankuljettajan töitä ihan vakituisena”, hän muistelee.

Sairaankuljettajan töitä Siira teki aina eläkeikään saakka.

Siiran mukaan hyvän tekeminen tulee luonnostaan, eikä hän ole jättäytymässä vielä pois SPR:n toiminnasta.

”Ensi kesänä on yleiskokous Joensuussa. Niitä järjestetään kolmen vuoden välein. SPR:n ihmiset ovat yleisesti todella mukavaa porukkaa”, Siira kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos