Janakkalan Sanomat hakee kesätoimittajaa – Aatu Träff muistelee erikoisimpia juttu­keikkojaan: ”Kun keikan jälkeen istuin autoon, oli aika huhhuh-fiilis”

Oletko sinä Janakkalan Sanomien tulevan kesän kesätoimittaja? Haku on nyt auki. Aatu Träff kertoo kokemuksistaan kesältä 2022.

Aatu Träff on Janakkalan Sanomien monimediatoimittaja ja kesän 2022 kesätoimittaja.

6.1. 18:00

Kesä 2022 oli täynnä unohtumattomia juttukeikkoja ja erikoisia tapahtumia, muistelee Janakkalan Sanomien monimediatoimittaja Aatu Träff tammikuisena työpäivänään Janakkalan Sanomien toimituksessa.

Janakkalan Sanomat hakee taas kesätoimittajaa kesälle 2023. Kesätoimittajahaku käynnistyi 6. tammikuuta ja jatkuu 16. helmikuuta asti.

Träff työskenteli kesän 2022 Janakkalan Sanomissa. Mieleenpainuvimmat juttukeikat ovat hauskoja ja opettavaisia tarinoita.

”Olin Leppäkoskella Hämeenhelmen karavaanialueella, jossa pidettiin sinkkubileet. Menin sinne tekemään kuvapainotteista reportaasia sinkkubileiden kolmiottelusta. Sai todella käyttää luovuuttaan, kun repparihengessä kirjoitin, mitä aistin, näin ja tunsin paikalla. Oli sellainen ajatus, että mitähän tästä tulee, kun ei sellaisesta tapahtumasta ollut kokemusta”, Träff muistelee.

Lue lisää: ”Lopettakaa nyt toi hempeily” – Leppäkosken karavaanialueen sinkkubileet järjestetään jo toista kertaa ja ilmassa oli odotuksen tuntua

Janakkalan Sanomat ilmestyy painettuna lehtenä kerran viikossa ja verkkosivuilla juttuja julkaistaan joka päivä.

Toinen mieleenpainuvin keikka oli Lopen Suviseuroilla.

”Keikalle mentäessä jyskytti päässä, kun oltiin sovittu, että Aamulehdessä käytetään ottamiani kuvia. Lämpötila oli +30 astetta ja ihmisiä noin 80 000. Siellä nuori kesätoimittaja sitten kyseli, saako haastatella ja ottaa kuvia. Kun keikan jälkeen istuin autoon, oli aika huhhuh-fiilis, sekä hyvällä että pahalla tavalla”, Träff miettii kasvun paikkojaan.

Lue lisää: Lentokentälle muodostui aurinkovarjojen meri, kun kymmenet tuhannet seuravieraat suojautuivat porottavalta auringolta –  katso kuvakooste Suviseurojen lauantaipäivästä Lopelta

Janakkalan Harvialasta kotoisin oleva Träff opiskelee toista vuotta Turun ammattikorkeakoulussa journalismia. Janakkalan Sanomat oli hänelle alan ensimmäinen työpaikka ja hyvin sujuneen kesän jälkeen hän on jatkanut lehdessä töissä myös syksyllä ja talvella.

”Aina toitotetaan, että kannattaa hakea oman alan kesätöitä, jos vain mahdollista. Siitä saa oikeaa alan kokemusta ja pystyn myös hyväksilukemaan töitäni opinnoissa. Opintojenkin kannalta on supertärkeää kokemusta”, Träff taustoittaa ajatustaan hakea Janakkalan Sanomiin töihin.

Paljasjalkaiselle janakkalalaiselle sukellus paikkakunnan elämään on tarjonnut aiempaa syvemmän tutustumisen janakkalalaisuuteen.

”Janakkalasta löytyy älytön määrä materiaalia, mistä tehdä juttuja. Tämä on paikka, jossa voi koputtaa yhden kerrostalon alaoveen, niin löytää jonkun lajin maailmanmestarin ja toisesta ovesta maailmanmatkaajan”, Träff kuvailee.

Aatu Träff käy työssään paljon juttukeikoilla ympäri Janakkalaa ja kirjoittaa jutut lehden toimituksessa.

Hän toteaa myös, että yhä on paljon tarinoita kertomatta.

”Se on tosi kiehtovaa ja on huikea juttu, kun ihmisten kertomuksia ui vastaan. Täällä ollaan niin hämäläistä porukkaa ei tehdä nyt numeroa -mentaliteetilla. Se lisää haastetta ja halua löytää joukosta ne helmet.”

Lue lisää: Petri Kouhian kukka­kauppa on ollut auki 14 000 päivää peräkkäin – Erikoinen sopimus poliisin kanssa oli osa arkea 30 vuotta: ”Monella on kukka-alasta aika ruusuisia kuvitelmia”

Träff kehuu ja suosittelee etenkin nuoremmille ja media-alalla aloitteleville pienempiä paikallislehtiä. Niissä pääsee tekemään monipuolisesti eri aiheita ja kirjoittamisen lisäksi myös esimerkiksi kuvaamaan.

”Kesätöissäni ja työssäni yleensä kirjoitan juttuja, haastattelen, käyn keikoilla ja otan kuvia. Parhaimmillaan olen keksinyt itse aiheen ja tehnyt jutun alusta loppuun. Taittohan tapahtuu meillä muualla. Pienessä lehdessä on erityisen hyvää, että pääsee tekemään kaikkea mahdollista ja kaikista mahdollisista aiheista.”

”Saman päivän aikana saatoin tehdä jalkapalloilijasta henkilökuvaa ja sitten mennä haastattelemaan paikallista sahtimestaria. Itselläni koulussa jutut koskevat pääasiassa urheilua, joten täällä on opettavaista, kun saa ja pitää tehdä kaikista aihealueista.”

Tässä teossa on pidempi henkilöartikkeli haastattelukeikan pohjalta.

Opiskelijalle työt ovat tuoneet paljon ammatillista kasvua ja oppia. Erityisesti mentaliteetti ja rohkeus ovat Träffin mukaan kehittyneet hurjasti.

”Haastavinta tällaiselle hämäläiselle äijälle on tietynlainen rohkeus juttukeikoilla. Kesän alussa nollista joutui lähtemään, että uskaltaa mennä ihmisille sanomaan, että ’Hei olen Janakkalan Sanomista, saanko ottaa kuvan ja haastatella’.”

Träff kehittyi kesän aikana muun muassa itsensä esille tuomisessa juttukeikoilla, kun uskalsi mennä mukavuusalueensa ulkopuolelle. Kun hän miettii työnsä parasta puolta, on vastaus selvä.

”Parasta ovat ihmiset. Ihmisten tapaaminen ja heidän kanssa juttujen tekeminen on parasta.”

Janakkalan Sanomat on verkossa ja kerran viikossa paperisena ilmestyvä Janakkalan paikallislehti. Janakkalan Sanomien ja Sanoman paikallislehtien kesätyöhaku on avoinna 6.1.–16.2.2023 ja hakea voi täältä.

Mitä?

Kesätyöhaku

Janakkalan Sanomat ja Sanoman paikallismediat hakevat kesätoimittajia kesäksi 2023.

Haku alkoi 6.1. ja jatkuu 16.2.2023 asti.

Haemme kesäksi toimittajia, jotka ovat valmiita oppimaan uutta ja tarttuvat rohkeasti toimeen.

Hakea voi osoitteesta sanoma.fi/kesatoimittajaksi/

Tästä voi tutustua Aatu Träffin tekemiin juttuihin.

Lue lisää: Petri Kouhian kukka­kauppa on ollut auki 14 000 päivää peräkkäin – Erikoinen sopimus poliisin kanssa oli osa arkea 30 vuotta: ”Monella on kukka-alasta aika ruusuisia kuvitelmia”

Lue lisää: Parkkipaikkojen paratiisi ja painajaisia pihateistä – Tällaisia ajatuksia Janakkala herättää, kun on asunut suurkaupungissa

Lue lisää: Kaikki lähti vitsistä – JanPa-kasvatit Martin Kauppinen ja Innocent Nshizirungu valmistautuvat tulevaan kauteen SM-mitalisteina: ”Yritetään painaa niin pitkälle kuin vain pääsee”

Lue lisää: Viralan Kesoil oli autoilijoiden luottopysäkki vuosikymmenten ajan – katso kuvasarjasta, mitä kaikkea rakennuksen sisällä tapahtuu tänä päivänä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos