Janakkalan Sanomat selvitti: nämä olivat yleisimmät syyt muuttaa Janakkalaan

Kyselyyn vastasi viikossa lähes 150 kuntaan hiljattain muuttanutta.

Useat vastaajat kertoivat ihastuneensa Janakkalan luontoon ja ulkoilumahdollisuuksiin. Kuvassa Laurinmäen ulkoilualue.

17.11. 8:24

Janakkalaan muuttaneita viehättivät ainakin tilan tuntu, paikkakunnalla olemassa olevat tukiverkostot ja hyvä sijainti, käy ilmi Janakkalan Sanomien marraskuun alussa teettämästä muuttajakyselystä.

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 147 kuntaan lähivuosina muuttanutta henkilöä. Tämä juttu on koostettu nimenomaiseen kyselyyn vastanneiden vastauksista, eivätkä tulokset siten edusta Janakkalan kuntalaisia kokonaisuudessaan. Kaikki jutussa käytetyt suorat sitaatit ovat niiden vastaajien kommentteja, joiden yhteystiedot ovat toimituksen tiedossa ja jotka ovat antaneet luvan niiden julkaisuun.

Pääasiassa Janakkalaan on muutettu asumisen perässä: sopivan kodin löytyminen oli muuttosyynä lähes joka toisella vastaajalla. Paluumuuttajia vastaajista oli 11,5 prosenttia, ja lähes yhtä moni vastaaja kertoi muuton syyksi paikkakunnalla olevat sukulaiset tai ystävät. Työn perässä Janakkalaan on muuttanut 7,5 prosenttia vastaajista.

Vaimo on Turengista kotoisin, joten haju oli paikasta. Monta vuotta on kuitenkin tullut pyörittyä Turengissa ja näillä nurkilla, niin tännehän me sitten päädyimme. Nainen, 42, Tervakoski

Suurin yksittäinen muuttajaryhmä (46%) olivat Janakkalaan toisesta kantahämäläisestä kunnasta muuttaneet. Pääkaupunkiseudulta muuttaneita oli vajaa kolmasosa ja muualta Suomesta noin joka neljäs vastaajista.

Lähes puolet kaikesta Janakkalan muuttoliikkeestä keskittyi Turenkiin (49,6%). Tervakoskelle oli muuttanut 24,5 ja muihin kunnan kyliin 25,8 prosenttia vastaajista.

Haluan asua rauhallisessa ja kauniissa ympäristössä, joten Jokimaa on nappi paikka siihen. Mies, 56, Jokimaa

Haluttiin maaseudulle, joka on lähellä kaikkea mutta kuitenkin tarpeeksi kaukana kaikesta. Nainen, 28, Tervakoski

Ensisijainen syy muutolle oli se, että kunnasta löytyi sopiva koti. Sopivan kodin muuttosyyksi kertoi kaikkiaan 48 prosenttia vastaajista. Paluumuuttajia oli 11,5 prosenttia. Joko oman tai puolison työn vuoksi muuttolaatikot pakkasi noin 9 prosenttia vastaajista, ja joka noin kymmenennellä oli Janakkalassa ennestään joko ystäviä tai perhettä.

Hintataso ja asuntojen laatusuhde on muuhun Kanta-Hämeeseen verrattuna hyvä. Lisäksi Turengista on kohtuulliset matkat etelään ja pohjoiseen isompiin kaupunkeihin. Käyn Hämeenlinnassa töissä ja matka ei pääse rasittamaan. Nainen, 34, Turenki

Muutimme takaisin kotipaikkakunnalle, koska olemme molemmat täällä päin töissä ja talot ovat halvempia kuin pääkaupunkiseudulla. Toki myös tuttuja ja sukulaisia asuu Janakkalassa. Mies, 29, Tervakoski

Janakkala valikoitui uudeksi kotikunnaksi oman rauhan (28,5%) ansiosta. Myös hyvä sijainti sekä enemmän tilaa olivat monelle syitä valita Janakkala (molemmat 21,8%).

Lähellä kaikkea, mutta omassa rauhassa. Mies, 24, Vähikkälä.

Ostin edesmenneen isäni talon, joka on minun kotipaikkani. Paikka on tärkeä ja mukavia muistoja täynnä. Sijainti on myös todella hyvä. Elämä kuljettanut Tervakosken, Riihimäen, Kurikan ja Lopen kautta takaisin kotiin. Nainen, 31, Tervakoski

Kysely oli avoinna 2.-9. marraskuuta Janakkalan Sanomien verkkosivuilla ja sitä jaettiin myös paikallisissa sosiaalisen median ryhmissä.

EDIT: 17.11.2022 klo 12.58: Korjattu juttuun, että suurin yksittäinen muuttajaryhmä olivat Janakkalaan toisesta kantahämäläisestä kunnasta muuttaneet ihmiset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos