Tanttalan koulua hallitsee entisen presidentin kummitus, jonka maine on kiirinyt jo seuraavankin sukupolven keskuuteen

Janakkalan pienin koulu ei oppilasennusteiden valossa yllä lähivuosina valtuuston asettamaan minimioppilasmäärään. Tämän vuoksi koulua kaavaillaan suljettavaksi syksyllä 2025.

Maanantaina plus- ja miinuslaskut sujuivat vaihtelevalla menestyksellä. Ykkös- ja kakkosluokkalaiset syyttivät viikonloppuna järjestetyn Halloween-diskon aiheuttamaa väsymystä.

28.11.2022 7:00 | Päivitetty 30.12.2022 12:37

Juttu on julkaistu alun perin 28.11.2022. Janakkalan Sanomat nostaa esiin tämän vuoden suosittuja juttujaan vuoden 2022 lopulla.

Vuosi sitten luokanopettaja Saija Heino oli luotsinut Tanttalan koulun eka- ja tokaluokkalaiset jälleen koulun vintille. Vintillä oli käyty ennenkin, sillä siellä säilytettiin kaikkea sellaista, mikä ei varsinaisiin opetustiloihin mahtunut: tuoleja, pulpetteja, julisterullia, vanhoja kirjoituskoneita.

Tämä kerta oli kuitenkin erilainen. Yhtäkkiä yksi oppilaista osoitti nurkassa olevaa taulua ja ilmoitti, että taulussa olevan naisen silmät pyörivät. Ja ei, hän ei kuvitellut sitä!

”Siinä samassa silmien pyörimisen näkivät muutkin, ja koko porukka lähti vauhdilla alas kapeita ja jyrkkiä rappusia. Olihan siinä vähän pitelemistä”, Heino muistelee.

Heino itse ei saanut todistaa kummituksen silmän liikkeitä. Taulun naiseksi tunnistettiin yhdessä Tarja Halonen, jonka mukaan kummitus tietenkin sai nimensä.

”Tarja Halosen maine on kiirinyt jo tulevien ekaluokkalaisten korviin.”

Maanantaisella matematiikan tunnilla oppilaiden mielessä ei kuitenkaan ole Tarja Halonen, vaan menneen viikonlopun Halloween-disko ja siitä seurannut totaalinen väsymys.

”Nää on aika helppoja, mutta väsyttää liikaa”, takapenkistä huokaillaan.

Koulun terveydenhoitajan huone toimii tarpeen mukaan myös jakotilana.

Koulun vintillä elää kummitus nimeltä Tarja Halonen, kuitenkin sulassa sovussa kouluarjen lomassa.

Eniten pienen koulun arkea leimaa vapaus. Tämän tietää Tanttalan koulun apulaisjohtaja Markus Kahelin, kuten myös sen, että oppilaiden sisäinen motivaatio johtaa yleensä parhaisiin oppimistuloksiin.

Juuri siinä on syy siihen, miksi Tanttalassa saatetaan työskennellä yhden aiheen parissa vaikka koko päivä, lukujärjestyksestä riippumatta, jos oppilaat tuntuvat aiheesta innostuvan.

Tai siihen, että jos sää tänään näyttää harmaalta mutta seuraavalle viikolle on luvattu aurinkoa, voidaan liikuntatuntien antaa odottaa muutaman päivän odottaa parempia kelejä ja keskittyä sisällä tekemiseen.

”Sään mukaan mennään myös siksi, sillä meidän koulussa ei ole sisäliikuntasalia”, Kahelin sanoo.

Kunnanvaltuusto on päättänyt, että koulu lakkautetaan, jos koulun oppilasmäärä on kahtena peräkkäisenä vuotena alle 28 oppilasta. Linjauksen mukaan Tanttalan koulun lakkauttaminen olisi ajankohtainen 1.8.2025 ja Vähikkälän koulun vuotta myöhemmin.

Lue lisää: Olavi Uusivirran kummikoulussa opiskellaan 1800-luvun hirsirakennuksessa, mutta arki on muuttunut paljon Suomi-filmien ajoista

Janakkalan Sanomat vierailee lukukauden aikana kaikissa kunnan peruskouluissa. Juttusarjamme tarkoituksena on esitellä kunkin koulun erityispiirteitä, valottaa koulujen arkea ja tavata sekä henkilökuntaa että oppilaita ja heidän vanhempiaan. Kartalta näet koulut vaaleanpunaisina ympyröinä.

Kahelin on työskennellyt Tanttalan koulussa vuodesta 1997 saakka. Jo tuolloin silloinen kunnanvaltuusto väläytteli hänen mukaansa koulun sulkemista, joka aiheutti kyläläisten keskuudessa kapinaa.

Löyttymäen koululla oppilasmäärä hupeni kuitenkin Tanttalaa ennemmin. Koulu suljettiin vuonna 2013, ja Löyttymäen oppilaaksiottoalueen oppilaat siirtyivät joko Heinäjoelle tai Tanttalaan.

Jokimaalla tai Saloisilla asuvien koulumatkat ovat jo nyt osalle oppilaista pitkiä. Jos Tanttala suljetaan, koulumatkat pitenevät entisestään. Tästä Kahelin kertoo olevansa huolissaan.

”Nyt kun on oppilasminimistä on päätetty, lopettamisuhkakin tuntuu tietysti todellisemmalta. Rajanveto on aina lopulta ainoastaan poliittinen päätös. Kyllähän sitä toivoisi, että kunta haluaisi myös vastaisuudessa ylläpitää kylien elinvoimaa. Aiemmin raja vedettiin ensin kahteenkymmeneen, sitten 25 oppilaaseen., joista jälkimmäinen ainakin meidän tapauksessa turvaisi jatkuvuuden.”

Tanttalan kouluun olisi tulijoita myös vuoden 2025 jälkeen, mutta oppilasennusteen mukaan ei riittävästi. Santeri Kinnunen pääsi tutustumaan kouluun poikkeuksellisesti isosiskon vanavedessä.

Ensi syksynä Tanttalan koulun oppilasmäärä on ennusteen mukaan 26 ja vuonna 2025 23. Sitten käyrä näyttäisi lähtevän kuitenkin uudelleen nousuun.

Tulijoita itä-Janakkalan kyliin olisi Kahelinin mukaan enemmänkin, mutta koulun epävarma tulevaisuus saa monen jäädyttämään myös talonostoaikeita.

”Vaunuväkeä täällä riittää jo nyt. Kyllähän se kuitenkin vähän niin on, että jos kyläkoulu suljetaan, se on iso takaisku koko kylän vetovoimalle.”

Tanttalan koululla ei ole havaittu sisäilmaongelmia. Terveen rakennuksen sulkeminen opetuskäytöltä tuntuu monesta kylillä asuvasta käsittämättömältä.

Tanttalan koulu

Oppilaita: 30

Opettajia: 2

Rakennusvuosi: 1939

Lämmitysmuoto: öljy

Tehtyjä korjauksia: peruskorjaus 2005, ulkomaalaus ja sokkelin maalauksia 2011

Muuta: Tanttalan koulu on kaikista Janakkalan kunnan kouluista pienin. Rakennuksessa on yhteensä 382 neliötä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos