Kahvikupillinen tai kolme Turengin Laurellilla on monelle paikalliselle joka-aamuinen traditio – tänään kupit kilisevät 75-vuotispäivän kunniaksi

Hämeessä vaikuttava konditoria-leipomo Laurell täyttää tänään keskiviikkona kunnioitettavat 75 vuotta.

Turengin Laurellin aamukahviporukka kokoontuu joka aamu kahvilan nurkkapöytään. Tiistaina seuruetta puhutti ainakin politiikka, kahvin hinta sekä Turengin keskustan liikennejärjestelyt.

2.11. 6:00

Vaikka tuoleissa ei lue nimiä, niistä lähes jokainen on sanattomasta sopimuksesta varattu. Ensimmäinen kahvittelija on saapunut paikalle heti puoli kahdeksalta, kun kahvila aukeaa. Matka jatkuu kuulemma seuraavalle etapille eli Teboilille siinä vaiheessa, ”kun menee hermot juttujen tasoon”.

Kahvikupillisen hinta on useimmissa kahviloissa viime kuukausien aikana noussut, mutta ainakin Turengin Laurellilla saa edelleen santsata maksutta. Aamukahvit lähikahvilassa on perinne, jota ei mielellään jätetä väliin.

”Tämä on meidän perinne, sellainen joka aamun tarinatuokio”, nimettömänä pysyttelevä miesseurue muotoilee yhdestä suusta.

Mikä?

Kahvila Laurell

Perustaja Sanni Laurell aloitti leipomotoiminnan vuonna 1947 Hämeenlinnassa siskonsa Taimin kanssa. Leipomo sijaitsi Sammon talossa, nykyisellä Arvi Kariston kadulla.

1950-luvun alussa mukaan tuli myös kahvilatoimintaa.

Yrityksen omistaa nyt Sanni Laurellin poika Heikki Kokko. Hän on johtanut yritystä vuodesta 1997 lähtien vaimonsa Sarin kanssa.

Yrityksellä on leipomot Hämeenlinnassa ja Janakkalan Turengissa, leipomonmyymälä Hämeenlinnassa ja viisi kahvilaa Hämeenlinnassa, Turengissa, Tuulosen kauppakeskuksessa, Riihimäellä ja Lahdessa.

Turengin kahvila on aloittanut toimintansa vuonna 2007.

Lähde: Kahvila Laurellin nettisivut ja kehitysjohtaja Salme Kokko.

Hämeessä vaikuttava konditoria-leipomo Laurell perustettiin vuonna 1947. Näin ollen se täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 75 vuotta. Turengissa sijaitseva kahvila puolestaan aloitti toimintansa vuonna 2007 ja on tänä vuonna 15-vuotias.

Yrityksen kehitysjohtaja ja perustaja Sanni Laurellin lapsenlapsi Salme Kokko kertoo, että yhdestä leipomosta alkunsa saaneella yrityksellä on yhä enemmän yritystukkuasiakkaita, kuten ravintoloita ja hotelleja. Turengissa toimii myös yksi tukkumyynnistä vastaava henkilö. Yrityksen tuotteita on myynnissä myös muutamissa lähikaupoissa.

Hänen mukaansa asiakaskunnan ikähaitari on laaja, ja tarkoituksena on tarjota jokaiselle jotakin. Turengin kahvilassa hänen mukaansa käy pääasiassa yksityisasiakkaita, jotka asuvat Janakkalassa tai ovat ohikulkumatkalla. ”Turengin keskustan kehityshankkeet ovat näkyneet ilahduttavasti myös meillä: olemme saaneet kahville ja lounaallekin asiakkaita rakennustyömaiden työntekijöistä”, Kokko kertoo.

Yritykselle viimeiset kolme vuotta ovat olleet vaikeita jylläävän koronaepidemian takia. Ja kun korona hieman helpotti, inflaatio iski. Raaka-aine- ja kuljetuskustannukset ovat nousseet välillä rajustikin.

Kokon mukaan vaikeitten vuosien aikana pääasia on ollut yrityksen vieminen niiden läpi. ”Pyrimme keskittymään ydinliiketoimintaamme ja perusasioihin sekä niiden tekemiseen hyvin ja laadukkaasta, jotta meillä olisi vielä yhtä monta vuotta edessä kuin meillä on takana.”

Hänen mukaansa yrityksellä ei tällä hetkellä ole nimetty suuria lähiajan tavoitteita, vaan niitä tullaan suunnittelemaan pidemmällä aikavälillä. Toki tukkukauppaa aiotaan kasvattaa edelleen lähivuosina.

”Kun kustannustaso on noussut ja meillä kaikilla on takana jollain tavalla raskaat vuodet, toivomme, että Turengin kahvila ja muutkin kahvilamme voisivat olla arjessa piristysruiskeita. Pulla ja kahvi voivat joskus oikeasti pelastaa päivän”, Kokko välittää viestin janakkalalaisille.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos