Janakkalan Kotien puheenjohtaja Outi Laitinen otti etäisyyttä arkeensa ja muutti asuntoautoon – reissun päällä asumiskulut muodostuvat yöpymisestä ja polttoaineesta

Lokakuun lopulla pari palaa Tervakosken kerrostaloasuntoonsa.

Outi Laitinen toimii Janakkalan Kotien puheenjohtajana toista kautta.

8.10. 12:42

Janakkalan Kotien puheenjohtaja Outi Laitinen oli jo pitkään haaveillut irtiotosta. Kesäkuun 20. päivä hän muutti miehensä kanssa asuntoautoon, joka olisi pariskunnan koti seuraavan neljän kuukauden ajan.

”Vuorotteluvapaa mahdollisti irtioton omasta arjesta. Suunnitelmana oli ajaa Kreikkaan miehen sukulaisten ja luo ja sieltä Englantiin tyttären häihin. Nyt olemme Ranskassa”, Laitinen kertoo puhelimessa.

Lokakuun lopulla pari palaa Tervakosken kerrostaloasuntoonsa.

Tällä hetkellä kerrostaloasunnon kulut ovat minimissä: pariskunta maksaa vain yhtiövastiketta. Vesimaksu määräytyy kulutuksen mukaan ja sähköä kuluu kaukolämpötalossa vain kodinkoneisiin, jotka ovat nyt pois päältä.

Asuntoautossa tilaa on 16 neliötä. Siihen mahtuu kaikki olennainen: sängyt, keittiö, suihku ja vessa. Ulkoa saa lisätilaa laittamalla markiisin ja viemällä sen alle pöydät ja tuolit. Laitinen ei kaipaa enempää neliötä:

”Ja jos tilaa on vähän, niin ainakin on helppo siivota!”

Asuntoautossa asumisen kulut muodostuvat yöpymisestä ja polttoaineesta. Leirintäaluemaksut vaihtelevat 0 ja 25 euro välillä. Halvimmillaan diesel on maksanut 1,6 euroa litralta.

Reissun aikana pariskunta on yöpynyt välillä hotelleissa, välillä leirintäalueilla.

”Tässä näkee läheltä, miten muualla maailmassa asutaan ja eletään”, Laitinen sanoo.

Laitinen toimii Janakkalan Kotien puheenjohtajana toista kautta. Kunnallinen asumisyhtiö tekee ”sosiaalista asuttamista”, mikä tarkoittaa sitä, että kunta tarjoaa asunnon ihmiselle, joka ei sitä enää muualta saisi.

Kunnallisella vuokra-asumisella on toisinaan ikävä kaiku.

”Ihmiset tekevät maineen. Mediassa on tarinoita myös yksityisistä vuokranantajista, joiden vuokralainen on pannut ranttaliksi, ei se ole vain kunnallisen vuokra-asumisen ongelma”, Laitinen sanoo.

Laitinen on myös itse asunut aikoinaan Janakkalan Kotien kunnallisissa vuokra-asunnoissa, eikä hänellä ole niistä pahaa sanottavaa.

”Lähtökohtaisesti täytyy luottaa siihen, että ihmiset hoitavat asiansa.”

Laitisella on pitkä kokemus kunnalla työskentelystä. Hän on työskennellyt Turengissa puistotyöntekijänä, kentän jäädyttäjänä Tervakoskella sekä hoiva-avustajana ja keittiötyöntekijänä. Viimeiset neljä vuotta Laitinen on katsellut kuntaa uimahallin kassan takaa.

”Se on hirveän kivaa. Työssä tapaa paljon ihmisiä. Se huolettaa, mihin energiakriisi johtaa: tuleeko eteen tilanne, jossa uimahalli on pakko sulkea”, Laitinen pohtii.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos