Janakkalan kuuluisa jouluvalotalo syttyy tänä talvena vain muutaman viikon ajaksi: ”Maailma on muuttunut, ei tuntuisi korrektilta jatkaa entiseen malliin”

Sähkön hurja hinta ja maailmantalouden tilanne tekivät päätöksenteosta lopulta helppoa.

Janakkalan Siankärsäntiellä sijaitsevassa jouluvalotalo osallistuu sähkön säästötalkoisiin leikkaamalla jouluvalokauttaan reilulla kädellä.

2.10.2022 10:54

Jouluvalofanien kannattaa malttaa mielensä vielä reilun kahden kuukauden ajaksi. Janakkalan Siankärsäntiellä sijaitsevassa jouluvalotalo sytytetään täyteen loistoonsa vasta joulukuun puolella: kahta viikkoa ennen joulua ja vielä viikoksi joulun jälkeen.

Syynä valaistuksen karsimiseen ovat hurjat sähkönhinnat ja maailmantalouden nopeasti muuttunut tilanne, kertoo omakotitaloaan tuhansilla valoilla vuodesta 2005 koristanut Satu Pudas.

Jouluvaloperinne on Pudakselle tärkeä, mutta itse päätöksen tekeminen oli lopulta helppo.

”Teimme päätöksen pari päivää sitten. Nyt kun puhutaan yhteisistä säästötalkoista, tuntuisi pahalta polttaa valoja lähes kuukautta putkeen. Ei tuntuisi korrektilta jatkaa entiseen malliin, kun monet ihmiset joutuvat värjöttelemään kylmässä kotonaan sähkön hintojen vuoksi.”

Lue lisää: Tänään syttyivät kymmenet tuhannet valot Janakkalan kuuluisan jouluvalotalon pihalla – katso tallenne suorasta lähetyksestä

Aiempina talvina Pudas on aloittanut valojen sijoittamisen suunnittelun ja ripustamisen jo hyvissä ajoin lokakuussa. Varsinainen ripustaminen vie tätä nykyä aikaa pari viikkoa, sillä useimmilla valoilla on sama paikka vuodesta toiseen.

Vielä viime talvena Pudas sytytti valot heti pimeän tullen. Tulevana talvena valoja on tarkoitus pitää päällä ainoastaan iltakuudesta kymmeneen.

”Viime vuonna autoja parkkeerasi talon eteen jo neljän aikaan, mutta nyt en aio asiassa joustaa. Maailma on muuttunut, joten meidänkin täytyy muuttua.”

Pudaksen mukaan jouluvalot ovat tavallisesti vieneet sähköä noin sata euroa koko kauden aikana. Pihavaloista lähes kaikki on vaihdettu led-valoihin, ja sisällä hän käyttää patterilla toimivia valoja. Parhaimmat löydöt hän kertoo tehneensä vuosien mittaan Virosta, jossa valikoima on Suomea eksoottisempi.

”On harmillista, että patterivalot eivät sovellu suomalaiseen talveen, testattu on.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos