Naapuriapu Janakkala -ryhmässä tarjotaan pyyteetöntä apua - Elämänmeno - Janakkalan Sanomat

Poikkeustilanne sai aikaan auttamisen aallon – Naapuriapu Janakkala -ryhmässä tarjotaan pyyteetöntä apua

Naapuriavun merkitys korostuu, kun koronakaranteeniin joutuneet ja riskiryhmään kuuluvat ihmiset eivät saa käytyä muun muassa ruokakaupassa ja apteekissa.

Riskiryhmäläisiä ja koronakaranteenilaisia voi esimerkiksi auttaa ruokaostosten tekemisessä. Kuvituskuva.­

17.3.2020 12:37

Löyttymäessä asuva Oona Otsamo selaili tietokoneensa ääressä viime sunnuntaina Facebookia. Hänen huomasi pysähtyvänsä lukemaan Riihimäen Naapuriapu -ryhmää. Ryhmää, jossa apua tarvitsevat ja avunantajat kohtaavat.

Ei mennyt kauaakaan, kun Otsamo alkoi etsiä, löytyisikö Janakkalasta vastaavanlaista ryhmää. Ei löytynyt.

– Päätin välittömästi laittaa samanlaisen ryhmän pystyyn. Ajattelin, että siitä voisi olla monelle paikkakuntalaiselle hyötyä varsinkin tässä poikkeavassa koronavirukseen liittyvässä tilanteessa, Otsamo selventää.

Jo samana iltana Naapuriapu Janakkala -ryhmään liittyi 40 jäsentä. Tiistaina ryhmässä on jo 420 jäsentä.

– Avun tarve voi koskettaa ihan kaikkia tällä hetkellä. Hienoa huomata, että kuntalaiset ovat todellakin valmiita auttamaan toinen toisiaan, Otsamo toteaa.

Ryhmän pääpointtina on tavoittaa apua tarvitsevat ihmiset ja tarjota heille pyyteetöntä apua kenenkään yksityisyyttä rikkomatta.

Muutaman päivän aikana ryhmässä on tarjottu apua erilaisiin askareisiin ympäri Janakkalaa. Apua ruokakaupassa tai apteekissa käymiseen, siivoukseen tai läksyjen tekoon.

– Näin koronaviruksen jyllätessä pienikin oire on syy toisen auttamiselle. Apua kannattaa pyytää nyt tosi matalalla kynnyksellä, Otsamo muistuttaa.

Otsamo tietää, että läheskään kaikki riskiryhmiin kuuluvat eivät käytä sosiaalista mediaa, jonka takia avun hakeminen kyseisestä ryhmästä voi olla haastavaa. Hän toivookin näiden henkilöiden olevan yhteydessä esimerkiksi johonkin läheiseen tai muuhun tuttuun, joka voisi pyytää joko ryhmästä apua tai auttaa muuten.

– Hädässä ystävää autetaan, hän summaa.

Näin voit auttaa

Haluamme myös Janakkalan Sanomissa omalta osaltamme auttaa avun ja sen tarvitsijoiden kohtaamista. Siksi julkaisemme tulevina viikkoina printtilehdessä yhteystietoja, joista tarvitseva voi kysellä maksutonta apua esimerkiksi kauppa- tai apteekkiasiointiin.

Jos haluat tarjota apuasi, laita meille Janakkalan Sanomien toimitukseen viesti, jossa kerrot nimesi lisäksi myös sen, millaista apua voit tarjota ja miten sinuun saa yhteyden. Julkaisemme nämä yhteystiedot ensimmäisen kerran torstain lehdessä, jota varten tarvitsemme tiedot viimeistään keskiviikkona 18.3. kello 10 mennessä.

Meidät tavoittaa sähköpostitse osoitteella toimitus.janakkalansanomat(at)almamedia.fi. Päätoimittaja Ella Nurmeen voi olla tarvittaessa yhteydessä myös puhelimitse. Hänet tavoittaa numerosta 050 300 6423.

Toivomme kuitenkin, että ilmoittautumisiin käytetään ensisijaisesti sähköpostia.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Tuoreimmat mainokset