Jäätelöauto - Elämänmeno - Janakkalan Sanomat

Kymmenen vuotta ratin takana – lapsille jätskiauton myyjä on kuin kesällä saapuva joulupukki

Jäätelönhimo ja koronavirus siivittävät tällä hetkellä myyntiä. Janakkalan Sanomat hyppäsi päiväksi Jätskiauton kyytiin ja selvitti, millaista sen arki todella on.

Vantaalla asuva Roni Tumppila, 28, on ajanut jäätelöautoa 10 vuoden ajan. ­

3.6. 21:00

Jäätelöauto pysähtyy tienvarteen, Leppäkosken omakotitaloalueella, ja kuljettaja Roni Tumppila, 28, painaa tutun tunnuslaulun soimaan. Läheisen talon lapset kuulevat melodian ja kirmaavat paikalle kolikkopussit kilisten. Tällä kertaa ei kuitenkaan kysellä ilmaisten maistiaisten perään, vaan lapset haluavat kuulla, mitä kymmenellä eurolla saa ostettua.

–Kympillä saa ostettua melkein mitä tahansa, Tumppila sanoo.

Kuulumiset ja toffeeveneitä

Kymmenen vuotta jäätelöautoa kuljettanut Tumppila kertoo lapsiperheiden olevan yrityksen pääasiallista asiakaskuntaa. Janakkalan reitillä jäätelöä ostavat erityisen paljon myös ikäihmiset.

Seuraavassa tienposkessa autoa odotteleekin iäkkäämpi nainen, joka kannattelee käsissään kylmälaukkuja.

–Tuo nainen käy auton luona joka kuukausi vaihtamassa vähintään edes kuulumiset. Se on aika mahtavaa, Tumppila hymyilee ja vilkuttaa naiselle.

Kylmälaukkuun sujahtaa toffeeveneitä ja sandwichejä. Juuri niitä ikisuosikkeja, joita Tumppilan mukaan autosta eniten ostetaan.

Jäätelöautolla riittää asiakkaita. Tumppila kertoo, että tällä hetkellä asiakkaita on niinkin paljon, että yhteen pysähdykseen saattaa mennä normaalin kolmen minuutin sijaan peräti 15 minuuttia.

–Sesonki alkoi koronaviruksen takia heti. Vaikka ei uskoisi, niin kyllä me jäätelöauton kuljettajatkin joudutaan aika paljon venymään, että pysyisimme edes jotenkin aikataulussa, hän naurahtaa.

Suosikkituotteiksi Tumppila nostaa toffeeveneet ja sandwichit. ­

Isän jalanjäljissä

Tumppila on ollut koko ikänsä enemmän ja vähemmät jäätelöbisneksen arjessa mukana, sillä hänen isänsä on yksi Jätskiauton yrittäjistä.

Lapsena kesäpäivät kuluivat lähinnä jäätelöauton kyydissä tai varikolla. Teininä leikkiminen muuttui työnteoksi.

– Aloin pesemään autoja. Keräsin rahaa mopoa varten, hän muistelee.

Täysi-ikäisenä Tumppilasta tuli myyjä ja hän alkoi ajamaan reittiajoja jäätelöautolla.

Tänä päivänä hän keskittyy enemmän autojen huoltotöihin mutta myös joitakin viikonloppuvuoroja tulee ajettua.

– Kaikkein kivointa on itse myyminen. Ihmiset ovat 99-prosenttisesti aina onnellisia nähdessään jäätelöauton.

Koirakin osaa jo odottaa

Vaikka työpäivät saattavat toisinaan venyä pitkiksi, hän nauttii työstään. Parasta työssä ovatkin ne mieleenpainuvat asiakaskohtaamiset, joita on ehtinyt tapahtua vuosien varrella monia.

–Yksi koira on odottanut jo vuosien ajan pysäkillä jäätelöautoa. Aina kun saavun paikalle, annan koiralle jäätelön, jonka jälkeen se juoksee omistajansa luokse. Pian omistaja tulee sisältä ostamaan jäätelöä.

Tumppila ei suoranaisesti haaveile Jätskiauton yrittäjän urasta. Hän ei kuitenkaan näe sitä huononakaan ajatuksena tulevaisuutta ajatellen.

– Kyllähän minua harjoitetaan koko ajan siihen yrittäjyyden suuntaan, hän naurahtaa.

– Hienointa tässä koko hommassa on se, että tämä ei tunnu työltä, hän lisää.

Tumppilan mukaan parasta hänen työssään ovat mieleenpainuvat asiakaskohtaamiset. ­

Pilkahdus nostalgiaa

Seitsemän vuotta sitten Suomen kotijäätelö lopetti toimintansa kannattamattomana ja jäätelöautojen melodia hiljeni hetkeksi. Ei mennyt kuitenkaan kauaa, kun Suomen Jätskiauto toi jäätelönmyynnin takaisin renkaiden päälle. Uudessa yrityksessä vuoroja ajetaan vain kesäisin kahden tai neljän viikon välein.

Auton kuljettajilla saattaa olla vuoron aikana yli satakin pysäkkiä. Tumppila on huomannut, että moni yllättyy, että lapsuudesta tuttu jäätelöauto ajaa edelleen.

– Moni asiakas kertoo, että on viimeksi käynyt jäätelöautolla 90-luvulla. Nostalgia houkuttelee asiakkaita autolle.

Seuraavan kerran jäätelöauto ajaa Turengissa 6.6. ja Tervakoskella 24.6. Tarkemmat aikataulut löytyvät Jätskiauton verkkosivuilta.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Tuoreimmat mainokset