Peruskoulun keskiarvo kymmenen - Elämänmeno - Janakkalan Sanomat

Janakkalalaisen Ella Ojalan peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo on tasan 10 – ”Ysin saaminen oli aina järkytys”

Ella Ojala pelaa pesäpalloa, soittaa selloa ja vertaa itseään kemian reaktioyhtälöön.

Ella Ojala on pohtinut ainakin elintarvikekemistin, opettajan, pesäpalloilijan ja toimittajan uravalintoja.­


3.6. 7:51 | Päivitetty 3.6. 8:06

Reaktioyhtälössä toisella puolella ovat lähtöaineet ja toisella reaktiotuote.

– Vaikka aine muuttuu, mitään ei koskaan katoa. Samalla tavalla olin yläasteen alussa sekä sama että eri ihminen kuin nyt, sanoo Turengin yhteiskoulusta valmistunut Ella Ojala.

Tämän ajatuksen hän lähetti koulun muille oppilaille keskusradion kautta, kun piti valmistujaispuhettaan viime lauantaina. Ojala päätti peruskoulun ja sai käteensä poikkeuksellisen todistuksen: Hänen keskiarvonsa oli tasan 10.

Yhtäkään ysiä ei ole sotkemassa kymppien rivistöä. Alhaisimmallaan Ojalan keskiarvo oli seitsemännen luokan jouluna, 9,8.

– Kun lukuvuoden eka ysi tuli kokeesta, niin kyllä se järkytti. Kesti jonkin aikaa koota itsensä, Ojala kertoo.

Koulutöihin oli helppo tarttua, sillä Ojalaa kiinnostaa kaikki. Erityisen vahvana hän kokee kielet, historian, matemaattis-luonnontieteelliset aineet, liikunnan ja kotitalouden.

Pesäpallo on herkkuja tärkeämpi

Ojala rakastaa leipoa herkkuja, mutta hän ei juuri syö niitä itse. Nuori nainen ei ole sulkenut pois pesäpalloilijan uraa. Jos hän päätyisi ammattiurheilijan tielle, pitää ruokavalion olla kunnossa.

Tällä hetkellä Ojala harrastaa pesäpalloa Hyvinkään Tahkossa. Talvella treenejä on parit viikossa, kesällä kolmet tai neljät. Vaihtopäätös Janakkalan Janasta Hyvinkäälle syntyi, kun Ojala pohti tulevaisuuttaan.

– Janassa olin kotiuttajana eli löin, mutta nyt olen päässyt pelaamaan myös etenijänä ja heittokäsi on vahvistunut. Pääsen kehittymään monipuolisemmin, Ojala arvioi.

Ella Ojalan perhe on jatkanut suvun omistamaa maitotilaa Turengissa. Piharakennusten lähellä virtaa koski.­

Kymmenen vuotta selloa

Ojala on soittanut selloa 6-vuotiaasta lähtien, sekä soittotunneilla että kamariorkesterissa.

Sellossa viehättää sen matala ja tumma ääni.

– Opettaja valitsee minulle aina herkkiä, haikeita ja hitaita kappaleita. Nopeatempoisten soittamisessa olisi kehittymisen varaa, hän sanoo.

Ojala lauloi pitkään myös kuorossa. Orkesterin ja kuoron kanssa hän on kiertänyt esiintymässä sekä Suomessa että ulkomailla.

Tarkka kaikessa

Koulukirjat ovat aina pöydällä tietyssä järjestyksessä. Vaatteet eivät loju lattialla. Pesäpallosta saadut etätreenit tehdään täysillä.

– Voin tehdä mistä hyvänsä arkisesta asiasta suorituksen, Ojala vitsailee.

Kaiken mihin Ojala tarttuu, hän haluaa tehdä hyvin.

Tällä hetkellä Ojala paneutuu perheen jääkaapin sisältöön. Hän on ottanut tavaksi tarkistaa elintarvikkeiden päivämäärät. Jos jokin on menossa vanhaksi, se täytyy käyttää.

Kaikki ovet auki

On myös jotain, mikä ei ole Ojalalle helppoa: valitseminen. Hän haluaa tehdä kaiken erinomaisesti, koska ei halua sulkea mitään ovia.

– Mitä jos en lukion jälkeenkään tiedä, mitä haluan, Ojala miettii.

Syksyllä Ojala muuttaa arkiviikoiksi Hämeenlinnaan. Perheen maitotilalta Löyttymäestä on pitkä matka kouluun ja harrastuksiin. Häntä ei pelota asua yksin 16-vuotiaana.

– Olen aina ollut itsenäinen. Kaipaan omaa rauhaa ja osaan pitää huolen itsestäni, Ojala sanoo.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Tuoreimmat mainokset