Oletko nähnyt jo ensimmäiset perhoset? – Kevätseurannassa bongataan kevään merkkejä - Elämänmeno - Janakkalan Sanomat

Oletko nähnyt jo ensimmäiset perhoset? – Kevätseurannassa bongataan kevään merkkejä

Nokkosperhonen­

29.2. 6:00

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta lähtee liikkeelle tänä viikonloppuna 29. helmikuuta ja 1. maaliskuuta. Koska kulunut talvi on ollut Etelä-Suomessa poikkeuksellisen lämmin, on luvassa todennäköisesti myös poikkeuksellinen kevät. Eteläisessä Suomessa terminen talvi ei ole päässyt alkamaan lainkaan, joten kevään merkit ovat alkaneet poikkeuksellisen aikaisin.

Kevätseurantaan on jo nyt kertynyt aikaisia havaintoja esimerkiksi sinivuokosta, kekomuurahaisista ja jopa ensimmäinen sitruunaperhonen on havaittu.

Hiekoitussoran alla oleva sulava lumi houkutteli sitruunaperhosen kostealle kohdalle.­

Kevätseurannassa havainnoidaan kevään etenemistä keväisten kasvi- ja eläinlajien avulla. Tämän vuoden teemana on perhoset.

Luonto-Liitto on teemalajeiksi kahdeksan keväällä esiintyvää perhosta, jotka kattavat koko jakson alkukeväästä aina kesän kynnykselle. Teemalajit ovat: ruostesiiven toukka, koivutyttöperhonen, nokkosperhonen, sitruunaperhonen, neitoperhonen, kangasperhonen, paatsamasinisiipi ja lanttuperhonen.

Neitoperhonen­

– Perhoset ovat paitsi kevään merkkejä myös ilmastonmuutoksen indikaattoreita. Vuodesta toiseen kerätyt perhoshavainnot kertovat kevään aikataulun lisäksi lajien levinneisyydestä, ja kertovat mahdollisesta muutoksesta. Kevätseuranta-havainnot ovat tärkeä osa tätä työtä, Luonto-Liiton aktiivi Antti Salovaara kertoo.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuun keskilämpötilat olivat monin paikoin 7–8 astetta tavanomaista korkeampia verrattuna 1981–2010 keskiarvoihin. Yhtä lauhaa tammikuuta ei ole nähty sitten vuoden 1925. Lumeton tammikuu ei kuitenkaan ulottunut tänä vuonna Lappiin asti, sillä Lapin seudulla lunta saatiin jopa ennätyksellisen paljon.

Kangasperhonen­

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Tuoreimmat mainokset