Mikä yhdistää Kievarin Kierrosta, Kalpalinnaa ja Liikenneveitikkaa? – Turenkilaisten oma autourheilukerho on jo tukevasti keski-iässä - Elämänmeno - Janakkalan Sanomat

Mikä yhdistää Kievarin Kierrosta, Kalpalinnaa ja Liikenneveitikkaa? – Turenkilaisten oma autourheilukerho on jo tukevasti keski-iässä

Turengin autourheilukerho on pyörittänyt toimintaansa jo 50 vuoden ajan. Vuosipäivä on perjantaina, mutta jäsenistö juhlii vasta syksyllä.

Hannu Kivistö (vas.) ja Veijo Vainio (oik.) johtivat Turengin autourheilukerhoa 1970-luvulla. Ilkka Heino on toiminut puheenjohtajana viime syksystä lähtien.­

19.3. 6:00

Perjantaina tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Turenki sai oman autourheiluun erikoistuneen yhdistyksen. Jo vuosia aiemmin paikalliset harrastajat olivat perustaneet Hämeenlinnan autourheilukerhon alaisuuteen oman Turengin osastonsa. Sen ongelmana oli kuitenkin se, ettei kunta pystynyt avustamaan toisessa kunnassa toimivan yhdistyksen alajaostoa.

Maaliskuun 20. päivänä vuonna 1970 perustetun Turengin autourheilukerhon toiminta alkoi heti ryminällä ja jatkui aktiivisena pitkälle 2000-luvun puolelle. Parhaimmillaan yhdistyksen jäsenmäärä on liikkunut 300 ja 400 jäsenen välillä.

Runsas kymmenen vuotta sitten toiminnassa tuli suvantovaihe. Suurin jäsenkato syntyi siinä, kun toistakymmentä ralliparia vaihtoi kilpailemaan naapuriseuroihin. Myös Kalpalinnassa järjestetyt rallisprintit olivat jo loppuneet. Kokonaan toiminta ei kuitenkaan hiipunut silloinkaan.

– Saimme pidettyä seuran pystyssä, vaikka tapahtumia olikin vaikea järjestää, kun ei ollut tekijöitä, Tauk:n nykyinen puheenjohtaja, viime syksynä tehtäväänsä valittu Ilkka Heino sekä kultavuosien nokkamiehet Hannu Kivistö ja Veijo Vainio kertovat.

Kalpalinnassa on syksyllä SM-kisat

Uuteen nousuun kerhon toiminta lähti pari vuotta sitten, kun toimintaan tuli uudelleen mukaan vanhoja aktiiveja. Autosuunnistusta kerho on järjestänyt koko ajan, mutta viime vuonna Tauk järjesti vuosien tauon jälkeen myös rallisprint-kisan Kalpalinnassa. Heino kertoo Kalpalinnan paluun toteutuneen pitkälti Pasi Ruokasen ja Mika Heinosen innostuksen ansiosta.

Lokakuussa Kalpalinnassa kisataan taas. Turenkilaiset ovat saaneet järjestettäväkseen rallisprintin SM-sarjan päätösosakilpailu. Järjestäjien odotukset ovatkin korkealla niin kilpailijoiden kuin yleisönkin suhteen.

– Viime vuonna viimeisessä kisassa ratkesi kuusi tai kahdeksan mestaruutta, Kivistö muistelee.

Kalpalinnan jälkeen on tarkoitus myös juhlia yhdistyksen merkkivuotta.

Monipuolinen lajikattaus

Tarkkuusajo ja autosuunnistus ovat olleet osa Turengin autourheilukerhon toimintaa sen alusta asti. Kievarin Kierrosta seura on järjestänyt säännöllisesti ja myös Kalpalinnan sprintillä on pitkät perinteet. Yhdistyksen nimekkäin jäsen on rallin MM-sarjaa vuosikaudet kiertänyt Miikka Anttila.

Turengin autourheilukerhon alaisuudessa on harrastettu vuosikymmenten aikana moottoriurheilua laajalla skaalalla. Kunhan harrastukseen ovat liittyneet nelipyöräiset, rajausta ei ole juuri tehty. Esimerkiksi 1982 aloitti mikroautojaosto, joka muuttui myöhemmin FK- eli formula-karting-jaostoksi. Sen toimintaan kuului myös menopelien rakentaminen ja seuran arkistoista selviää, että esimerkiksi vuonna 1984 nuoret rakensivat 26 autoa. 90-luvulla toimintaan kuului myös radio-ohjattavien pienoisautojen rakentaminen ja niillä kisaaminen.

Tauk:lla on ollut kilpailutoimintaa myös muun muassa autoslalomissa sekä jääradalla ja Ahveniston moottoriradalla. Tällä hetkellä seuran nimissä kilpaillaan ainakin rallissa, autosuunnistuksessa, radalla sekä kartingissa.

Kiivaimpina toiminnan vuosina Turengin autourheilukerho oli erittäin aktiivinen kilpailujen järjestäjä, mikä toi yhdistykselle myös rahaa. Se taas mahdollisti hulppeiden jäsentilaisuuksien järjestämisen. Miehet muistelevat, että eräässäkin pikkujoulussa oli esiintymässä Markku Aro.

Tauk:n järjestämistä tapahtumista monelle turenkilaiselle on jäänyt varmasti mieleen myös autoilijoiden liikennetietoutta testannut Liikenneveitikka. Niitä kerho järjesti palmusunnuntaisin vuodesta 1971 aina vuoteen 2005 asti.

TAUK

Maaliskuussa 1970 perustettu, monipuolisesti autourheiluun keskittynyt turenkilaisyhdistys

Jo ennen omaa yhdistystä Turengissa toimi hämeenlinnalaiskerhon alaosasto.

Parhaimmillaan yli 300 jäsenen yhdistys on järjestänyt lukuisia SM-kilpailuja ja muita tapahtumia esimerkiksi tarkkuusajossa ja autosuunnistuksessa, rallissa sekä rallisprintissä

Lokakuussa yhdistys järjestää SM-rallisprintin päätösosakilpailun Kalpalinnassa

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Tuoreimmat mainokset