Adventti aloittaa joulun odotuksen – jokaisella adventilla on oma teemansa

Henry Rantaniemi
Adventti aloittaa joulun odotuksen – jokaisella adventilla on oma teemansa

Adventtikynttilät symboloivat valoa ja vapautusta. Jokaisella adventtisunnuntailla on oma teemansa.

Adventtiaika valmistaa meitä jouluun. Ajanjaksoon kuuluu neljä sunnuntaita ja niistä jokaisella on oma teemansa. Ensimmäisen adventin teema on nöyryys. Toisen adventin aiheena on Kristuksen paluu. Kolmannen adventin teema on katumus. Neljännen adventin aihe on ilo.

Tänä vuonna ensimmäinen adventti on 3. joulukuuta, toinen 10. joulukuuta, kolmas 17. joulukuuta ja neljäs jouluaattona 24. joulukuuta.

Monissa kodeissa otetaan ensimmäisenä adventtina esiin adventtikynttelikkö ja siihen neljä kynttilää. On yleinen tapa sytyttää uusi kynttilä uutena adventtina. Ensimmäinen kynttilä sytytetään ensimmäisenä adventtina ja neljäs viimeisenä adventtina. Kynttilät symboloivat valoa ja vapautusta, jota odotetaan – Jeesusta. Valon määrä lisääntyy, kun joulu lähestyy.

Keskiajan lopulle tultaessa läntisessä kristikunnassa vakiintui käytäntö, jonka mukaan uusi kirkkovuosi alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista. Sana adventti tulee latinankielisestä sanonnasta adventus Domini, Herran tuleminen.

Adventista jouluun on vanhastaan vietetty myös niin sanottua adventtipaastoa eli pientä paastoa. Paasto on vanha kristillinen käytäntö, joka tunnetaan myös monissa muissa uskonnoissa. Paaston avulla ihminen tavoittelee mielenmuutosta ja keskittyy olennaiseen. Osallistuminen paastoon on aina vapaaehtoista.

Adventtipaaston kautta voi halutessaan kohdistaa ajatuksiaan kohti joulun sanomaa. Paasto valmistaa myös jouluherkkuja notkuvan juhlapöydän ääreen.

Lähde: www.evl.fi


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio