Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Live

Sirkkabuumi hiljeni, mutta Kiipulassa sirittää yhä

Huikea siritys ja paksu viljan haju täyttävät teltan sisätilan. Haju on peräisin rehusta ja siritys sirkoista, jotka kuhisevat kasvatuslaatikossaan. Ilma on kostea ja lämmin kuin tropiikissa. – Sirkat tarvitsevat lähes 30 asteen lämmön kasvaakseen. Ne selviävät myös viileämmässä, mutta kehittyvät silloin hitaammin, kertoo sirkoista vastaava puutarhuri Petri Salmi. Kiipulan ammattiopinto perusti sirkkafarmin loppuvuodesta 2018. Sirkkahypetys alkoi Suomessa jo vuotta aiemmin, kun maa- ja metsätalousministeriö linjasi, että Suomessa sallitaan hyönteisten kasvattaminen ja myyminen ruuaksi. – Sirkkabuumi oli kova. Nyt se on suvantovaiheessa, arvioi Kiipulan toimitusjohtaja Jukka Kujala. Ruokana vettä ja viljaa Sirkat tarvitsevat tiiviin tilan, ilmanvaihdon, lämmityksen, paljon valoa, kasvatuslaatikoita, munakennoja ja vähän multaa. Lisäksi ravinnoksi vettä ja viljasta valmistettua rehua. Sirkkatilan saa käyntiin muutaman tonnin alkuinvestoinnilla. Nyt kasvatuslaatikoiden pohjalla on myös kaksi rasiaa täynnä turvetta. Niihin sirkat munivat. Salmi kerää rasiat ja vie munat odottamaan kuoriutumista. Vastakuoriutuneet sirkat näyttävät pienenpieniltä muurahaisilta. Niitä Salmi kaataa 20 millilitran mitallisen uuteen kasvatusastiaan. Määrä sisältää tarvittavat 6000 sirkkaa, jotka aikuiseksi kasvettuaan painavat puolitoista kiloa. Karkulaiset hankala napata Sirkat viihtyvät laatikoissaan, mutta joskus harhautunut yksilö löytyy loikkimasta teltan pohjalta. Sirkan nappaaminen käsin on lähes mahdoton tehtävä. – Laitan lattialle munakennot ja toivon, että sirkka menee niiden väliin. Kennoissa saan sen nostettua takaisin laatikkoon, Salmi kertoo. Salmen päätyö on Kiipulan vihannesten kasvatuksessa. Sirkat työllistävät häntä kaksi kertaa päivässä, kun Salmi käy aamulla tullessaan ja iltapäivällä töistä lähtiessään varmistamassa, että sirkoilla on kaikki hyvin. Muutaman päivän välein hän lisää vettä ja rehua. Salmi myöntää, että aluksi ajatus sirkoista puistatti. – Niihin tottui yllättävän nopeasti, hän sanoo. 30 kiloa sirkkaa pakastimessa Sirkan matka munasta aikuisuuteen vie noin kuusi viikkoa. Sen jälkeen ne pakastetaan minigrip-pusseissa ja myöhemmin keitetään ja kuivataan. Keittämällä sirkoista vähennetään bakteereja ja kuivaamalla ne saadaan säilymään pitkiä aikoja. Tällä hetkellä Kiipulan sirkat kuivataan kahvilan uunissa. Kuivattua sirkkaa voi ostaa Kiipulan Miinantori-myymälästä. Salmi arvioi, että kasvatusmäärää voisi nostaa jopa 24 kiloon, mutta nyt se ei kannata. Pakastimessa odottaa jatkokäsittelyä jo 30 kiloa sirkkaa. Tällä hetkellä Salmi keskittyy vain ylläpitämään populaatiota. – Kysyntä ei ole ollut valtavaa. Ihmisten voi olla vaikea itse keksiä, mihin käyttää kuivattua sirkkaa, Salmi pohtii. Hän uskoo, että myynti voisi parantua jatkojalostamalla tuotetta. – Sirkkaleipä, sirkkavälipalapatukka tai maustettu sirkkarouhe voisivat kiinnostaa ostajia, Salmi arvioi.