Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Live

Moni laittaa jääkaappiin ruokia, jotka säilyisivät paremmin huoneenlämmössä – asiantuntija kertoo nyrkkisäännön, joka auttaa valitsemaan oikean säilytyspaikan

Avaa jääkaappisi. Kurkkaa sisään. Mitä näet? Luultavasti tuotteita, joiden ei välttämättä edes tarvitsisi olla jääkaapissa, esimerkiksi kananmunia, virvoitusjuomia, banaaneja tai jopa leipää. Mitkä tuotteet siis kuuluvat jääkaappiin ja mitkä eivät? –  Jääkaapissa ei kannata säilyttää sellaisia tuotteita, jotka eivät tarvitse kylmäsäilytystä tai kärsivät kylmästä tai kosteudesta, linjaa kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen Marttaliitosta. Tuovinen vinkkaa kaksi hyvää nyrkkisääntöä jääkaapin täyttämiseen. Ensinnäkin kuivat tuotteet säilyvät paremmin huoneenlämmössä ja kosteat jääkaapissa. Esimerkiksi Tuovinen nostaa liemikuutiot ja fondit. Liemikuutiot imevät kosteutta, mikä saattaa muuttaa niiden makua. Niitä ei siis kannata säilyttää jääkaapissa. Yksittäispakatut fondikuutiot puolestaan säilyvät kuivakaapissa oikein hyvin, sillä ne myydään kaupassakin kuivahyllystä. Fondipullotkin voi pitää kuivakaapissa avaamiseen asti, sen jälkeen ne on syytä siirtää jääkaappiin. Sama ”korkkaamattomana kuivassa ja avattuna jääkaapissa” -sääntö koskee myös chilitahnoja, tomaattipyrettä, sinappia ja ketsuppia sekä maustekastikkeita kuten srirachaa ja makeaa chilikastiketta. –  Monet maustekastikkeet säilyvät hyvin huoneenlämmössä jonkin aikaa, mutta jääkaappi pidentää niiden säilyvyyttä. Jos avatun chilitahnapurkin jättää viikoksi pöydälle, se tuskin pilaantuu käyttökelvottomaksi. Avatut purkit kannattaa nostaa jääkaapissa näkyvälle paikalle, jolloin ne tulee käytettyä eikä synny ruokahävikkiä. Etikat säilyvät huoneenlämmössä vaikka vuosikausia. Öljyille paras säilytyspaikka on viileähkö, kuiva ja pimeä. Mutta öljyissä on eroja. Rypsiöljy pysyy jääkaapissa ennallaan, mutta oliiviöljy voi sakkaistua ja kookosöljy kovettua. Etikat puolestaan säilyvät huoneenlämmössä vaikka vuosikausia. Entä jos öljy ja etikka sekoitetaan viinietikkakastikkeeksi? –  Aina kun kotikeittiössä valmistetaan jotain, hyvinkin säilyviin raaka-aineisiin voi joutua ilmasta ja käsistä esimerkiksi bakteereja. Lopputuotteen elintarvikehygieeninen laatu ei siis pysy yhtä hyvänä kuin alkuperäisissä. Itse tehdyt salaatinkastikkeet on hyvä pitää jääkaapissa. Mieluummin tehdään vähän vähemmän ja käytetään pois kuin tehdään kastiketta kuukausiksi kerrallaan. Miten kaupassa toimitaan? Toinen vinkki on pohtia, missä yksittäiset tuotteet ovat kaupassa myynnissä. Esimerkiksi maitotuotteet ovat lähes poikkeuksetta kylmässä, kun taas leivät myydään huoneenlämmössä. – Toki osa tuotteista muuttuu avattuna kylmäsäilytystä vaativiksi. Esimerkiksi iskukuumennetut UHT-maidot ja kasvimaidot kannattaa säilyttää avaamiseen asti huoneenlämmössä ja siirtää avattuna jääkaappiin. Virvoitusjuomia ei ole mikään pakko säilyttää jääkaapissa ainakaan pilaantumisen pelossa. Samaan tapaan osa mehuista säilyy avaamattomana huoneenlämmössä, kun taas toiset vaativat kylmäsäilytystä korkkaamattomanakin. Oikea säilytyspaikka riippuu valmistustavasta ja säilöntäaineista. – Jos tuote vaatii kylmäsäilytystä, se usein lukee pakkauksessa, niissä on paljon muutakin hyödyllistä informaatiota. Virvoitusjuomiakaan ei ole mikään pakko säilyttää jääkaapissa ainakaan pilaantumisen pelossa. Ne tosin maistuvat monelle paremmin viilennettyinä, joten ne kannattaa laittaa jääkaappiin viilentymään vasta joitakin tunteja ennen juomista. Avattu kahvipaketti ei kuulu jääkaappiin. Muista juomista viinit kannattaa avaamisen jälkeen säilyttää jääkaapissa, tosin punaviini on hyvä ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen juomista, jotta maut pääsevät paremmin esille. Avattu kahvipaketti ei myöskään kuulu jääkaappiin, sillä kahvi imee jääkaapista helposti itseensä muita makuja. –  Kahvin rasva voi teoriassa pilaantua huoneenlämmössä, mutta yleensä kahvi kuluu niin nopeasti, ettei se ehdi pilaantua. Kasvikset haasteellisia Kasvisten oikeaoppinen säilytys tuottaa monessa kodissa haasteita, sillä optimaalista 10–14 asteen säilytyslämpötilaa löytyy tätä nykyä harvalta. Tavallisimmat salaatti- ja leivänpäälliskasvikset – kurkku, tomaatti, paprika ja salaatti – säilyvät periaatteessa sekä huoneenlämmössä että jääkaapin viileälokerossa. Tosin tomaatit pysyvät paremman makuisina huoneenlämmössä, jossa ne myös kypsyvät ja muuttuvat maukkaammiksi. Vastaavasti salaatti ja paprika viihtyvät paremmin jääkaapin viileälokerossa. –  Lohdullista on kuitenkin se, että pahasti ei mene pieleen, vaikka kasvikset laittaisi kumpaan tahansa. Tuovinen suosittelee, että seuraavan kerran, kun jääkaapin pesee ja siivoaa, sisälle voi sujauttaa lämpömittarin. Jääkaapin lämpötila nimittäin vaihtelee kaapin eri osissa. Yleensä alempana on viileämpää, poikkeuksen tekee viileälokero. –  Kasviksia ei kannata laittaa jääkaapin kylmimpään kohtaan. Tuoreista yrteistä jääkaappiin kuuluvat tilli ja ruohosipuli. Sen sijaan basilika ei missään tapauksessa kuulu jääkaappiin. –  Se menee nuhjuiseksi, tummuu ja paleltuu, koska ei kestä kylmää. Lähtökohtaisesti tuoreet yrtit kannattaa siis säilyttää huoneenlämmössä. Ne voi istuttaa ruukkuihin, mutta pysyvät ne hyvinä myös purkeissa, joissa on tilkka vettä. Koulukuntaeroja Erityisen kiinnostava on tuoteryhmä, jota kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen kutsuu ”koulukuntatuotteiksi”. Niihin kuuluvat erityisesti kananmunat, leipä ja banaani. Kananmunia voi säilyttää huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Niitä ei kuitenkaan kannata usein siirrellä paikasta toiseen. Tuovinen muistuttaa, että leivonnassa käytettävien kananmunien pitää olla huoneenlämpöisiä. – Jos ostan paljon kananmunia, saatan laittaa osan jääkaappiin ja osan huoneenlämpöön. Käytän ensin huoneenlämmössä olevat munat ja nostan sitten jääkaapissa olleet huoneenlämpöön. –  Ihmisten ei kannata ajatella, että kananmunien säilytyspaikka tekisi kenestäkään hyvän tai huonon kotikokin. Olennaista on tietää, mikä oikeasti tarvitsee kylmäsäilytyksen kuten lihat ja kalat. Myös keittiön tilaratkaisut vaikuttavat, sillä jos laskutilaa ei ole keittiössä paljon, jääkaappi voi olla hyväkin säilytyspaikka kananmunille. Jotkut säilyttävät leipää jääkaapissa, koska ovat sitä mieltä, että se säilyy kylmässä paremmin. – Jos leipää kuluu vähemmän, se kannattaa laittaa mieluummin pakastimeen ja sieltä pala kerrallaan paahtimeen. Banaanit puolestaan viihtyvät huoneenlämmössä. Jos banaanit uhkaavat tummua ennen aikojaan, ne voi kuoria, viipaloida ja pakastaa. –  Tummat banaanit kannattaa pelastaa kaupan hävikkilaarista ja pakastaa. Niistä voi tehdä smoothieta tai banaanipehmistä, joka on tosi hyvää! Maku voi muuttua jääkaapissa Kurkataan lopuksi vielä kuiva-ainekaappiin. Jos siellä on suklaata, hieno homma, koska suklaan maku voi muuttua jääkaapissa. –  Eivätkä suklaan aromit pääse kunnolla valloilleen, jos se on jääkaappikylmää. Mutta jos kuiva-ainekaapissa lojuu avattu pussi pähkinöitä, manteleita tai siemeniä, ne voisi siirtää jääkaappiin. Ainakin, jos niitä on tarkoitus säilyttää vielä pidemmän aikaa. –  Pähkinöissä ja siemenissä on paljon rasvaa, joka voi pilaantua pidemmässä säilytyksessä. Sulje alkuperäinen pakkaus pussinsulkijalla ja pane pussi jääkaappiin. Nämäkään tosin eivät hetkessä pilaannu huoneenlämmössä, mutta maku voi muuttua, neuvoo Emmi Tuovinen Martoista.