Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Live

Rai rai raikasta vappua! – Poreilevat kuohuviinit kuuluvat vapunviettoon

Jos haluat vappubrunssillesi sopivat ruokajuomat, löydät ne kuohuviinihyllystä. Kuohuviini, kevät ja vappu on aina yhdistetty toisiinsa, joten ei siis ihme, että kuohuviinien ja samppanjoiden myynti lisääntyy aina kevään aloittavan juhlan lähestyessä. Kuohuviini on yleisnimi kaikille viinille, joista hiilidioksidi tekee poreilevia kuplia sisältävän juoman. Kuohuviineihin lasketaan niin ranskalaiset samppanjat, espanjalaiset cavat kuin italialainen prosecco ja brachettokin. Samppanja-nimitystä saa käyttää vain kuohuviinistä, joka on valmistettu Ranskassa Champagnen maakunnassa. Samppanjaan käytetään virallisesti kolmea eri rypälelajiketta. Chardonnayta, Pinot Noiria ja Pinot Meunieria. Blanc de blancs -samppanjat tehdään ainoastaan Chardonnay-rypäleistä. Alun perin samppanjoihin syntynyttä hiilidioksidia pidettiin valmistusvikana. Sen syntymistä pyrittiin kaikin keinoin ehkäisemään. Kuninkaallisten juomaa sotkettiin samppanjavispilöillä, joilla yritettiin saada kuplat juomasta. Pienen ranskalaiskylän Hautvillersin luostariin haudattu munkki Dom Perignonilla oli suuri vaikutus siihen, kuinka samppanjasta syntyi niin kuuluista tuote, että sitä valmistettiin aikoinaan kuninkaiden, keisareiden ja tsaarien hoveihin. Punaisista rypäleistä valkoista kuohuviiniä Peringonin kerrotaan kehittäneen menetelmän, kuinka punaisista rypälelajikkeista, Pinot Noirista ja Pinot Meunierista, saatiin valmistettua vaaleaa samppanjaa. Hän huomasi myös, että samppanja säilyi paremmin pulloissa kuin tynnyreissä. Vasta Dom Perignonin mentyä manan majoille, hänen elämäntyötään alettiin arvostaa, ja samppanjasta tuli maailmankuulu. Samppanja-menetelmässä viinin annetaan käydä kaksi kertaa. Ensin se käytetään tynnyreissä, jonka jälkeen se pullotetaan ja pulloon kyytipojaksi lisätään ripaus sokeria, dosage, joka muodostaa käymisen yhteydessä hiivan kanssa pulloon luonnollista hiilidioksidia. Mitä pidempään kuplat nousevat lasin pohjalta ja mitä pienemmät kuplat ovat, sitä laadukkaampaa samppanja on. Sanotaan. Samaa samppanja-menetelmää käytetään myös muun muassa espanjalaisen cavan valmistuksessa. Proseccon suosio kasvanut Suomessa Italialainen prosecco on noussut vauhdilla suomalaisten suosikkivappujuomaksi. Hinnaltaan samppanjaa edullisempi prosecco tehdään glera-rypäleestä. Aiemmin rypäleestä käytettiin myös nimeä prosecco, mutta EU:n ihmeellinen direktiiviviidakko ei sallinut viinin ja rypäleen nimen olevan sama, joten rypäleestä tuli glera. Prosecco tulee Veneton maakunnasta. Hieman päärynään vivahtavat maut sopivat sellaisenaan suolapalojen kylkeen ja ihan vain kilistelyyn sekä seurustelukäyttöön. Nykypäivänä rose-kuohuviinit ovat tulleet yhä suositummiksi. Maultaan pyöreänä ja usein myös normaali kuohuviineihin verrattuna makeampana rose-kuohuviinit sopivat onnittelumaljoiksi myös niille, jotka vierastavat tiukan kuivaa makua. Kuohuviinejä valmistetaan makeusasteen mukaan eri käyttötarkoituksiin. Hienoissa ravintoloissa on menuita, joissa nautitaan samppanjaa läpi aterian. Vappuna kuohuviinit kuuluvat pikkuruokien kanssa ruokapöytään niin munkkien kuin pikkusuolaisten kanssa. Suosituksia on tosin huono jakaa, kun jokaisella on omat makumieltymykset. Niin ja muistakaa vappupöytää kattaessanne, että tarjolla on myös alkoholittomia vaihtoehtoja, jotka tänä päivänä ovat varsin laadukkaita. Vaikka maku ei juuri muutu, niin vaikutus on erilainen. Railakasta vappua ilman hölmöilyä. Muistakaa turvaetäisyys!