Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Supermarjoja ja hedelmiä syksyisiin juomiin – Ota parhaat ohjeet talteen tästä

Ilmastonmuutoksen vuoksi yhä useammanlaisia marjoja ja hedelmiä onnistutaan kasvattamaan nykyään näilläkin leveysasteilla. simerkiksi luumuja, kirsikoita ja viinirypäleitä, jopa persikkapuitakin kasvaa joillakin, ja hellejaksojen vuoksi satoa on tullut yllin kyllin. Sitä kannattaa hyödyntää niin hilloissa kuin mehuissa. Tällä kertaa keskitymme erilaisten juomien valmistukseen. Kokeile rohkeasti uusia juomia ja makuyhdistelmiä. Nektaria marjoista Nektaria voit tehdä lähes mistä tahansa hedelmistä tai marjoista, kuten mustikoista, mustaherukoista, punaherukoista, mansikoista ja vadelmista, sekä näiden sekoituksista. Nektaria voi pakastaa esimerkiksi jääpalapusseissa. Nektarijääpalat ovatkin ihania tavallisen mehun tai boolin seassa. Karviaisnektari 1 l karviaismarjoja 1-1 1/2 dl taloussokeria 3 dl vettä 1 tl vaniljasokeria Ensin marjat täytyy soseuttaa. Jos soseutat monitoimikoneella tai pikasekoittimella ja haluat sileää nektaria, painele marjasose vielä siivilän läpi. Marjat voi soseuttaa myös sosemyllyllä. Lisää sitten sokeri, vesi ja halutessasi vaniljasokeri. Nektari kannattaa pakastaa. Pane siivilöity, sokerilla maustettu marjasose esimerkiksi jääpalamuotteihin tai muovisiin rasioihin ja pakasta. Lisää sulatusvaiheessa soseeseen vettä niin, että saat sopivan paksuista juomaa. Kotisiiderin valmistus omenoista Ohje sopii myös muille hedelmille ja marjoille. Vettä 5 kg omenoita 1 tl askorbiinihappoa 300 g sokeria mehulitraa kohden (2 rkl kanelia) Omenat huuhdotaan, huonot otetaan pois. Halkaistaan ne neljään osaan. Lohkot laitetaan 20-litraiseen saaviin ja peitetään kiehuvalla vedellä. Lisää sitten askorbiinihappo. Peitä saavi tuorekelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä noin viikko. Sekoittele hyvin päivittäin. Siivilöi mehu viikon kuluttua liinan läpi. Mittaa mehu kattilaan. Lisää sokeri (ja kaneli, jos haluat). Kuumenna varovasti kunnes sokeri liukenee, mutta älä keitä. Sekoita joukkoon sitruunahappo ja pullota. Huom! Anna seistä muutama päivä ennen kuin suljet korkin. Säilytä siideri parin kuukauden ajan kylmässä ennen tarjoamista. Ohjeen mukaan valmistetun siiderin alkohollipitoisuuden pitäisi olla noin puolet viinin alkoholipitoisuudesta eli noin 5-7 til. %. Pikantti pihlajanmarjajuoma 2 litraa vettä 2,5 litraa pihlajanmarjoja vajaa kilo sokeria (tai hedelmäsokeria, sitä laitetaan silloin vähemmän) vajaa ruokalusikallinen sitruunahappoa Pihlajanmarjat huuhdotaan, sitten ne survotaan ämpärissä. Keitä sitten vesi. Kaada sokeri ja sitruunahappo marjasurvoksen päälle ämpäriin. Kaada joukkoon kuuma vesi ja sekoita. Peitä ämpäri kannella ja anna seoksen seistä reilu vuorokausi huoneenlämmössä. Siivilöi lopussa juoma. Huom! Säilö juoma pakastimeen pakastuspulloissa, koska se ei sisällä säilöntäaineita. Valmiin juoman voi laimentaa reilustikin. Juoman väri on todella kaunis ja maku raikas! Vinkki! Käyttämällä jäähdytettyä vettä saadaan vitamiinit hiukan paremmin talteen. Jos kaataa veden kuumana marjojen päälle, maku irtoaa kuumaan veteen paremmin. Supermarjamehu aroniasta 2 l kiehuvaa vettä 2 kg marja-aronioita (tai osa omenaa) 1 ps (60 g) viinihappoa 1 l sokeria Riivi marjat, ja huuhtele ne sitten. Osa tykkää laittaa aronian sekaan omenaa, ja se sopiikin hyvin hieman hapokkaan marjan kanssa. Laita ne ja viinihappo teräskattilaan. Kaada kiehuva vesi päälle. Anna mehun tekeytyä kannen alla huoneenlämmössä vuorokausi. Siivilöi sitten mehu harsokankaan läpi. Purista marjoista kaikki irtoava mehu huolellisesti kattilaan. Kiehauta vielä, ja lisää joukkoon sokeri. Pullota mehu lopuksi puhtaisiin lasipulloihin, säilytä viileässä.