Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Kolumni: Ruoka on valttimme

Muutosta tapahtuu usein vain, jos on pakko. Nyt pakko tuli taantuman ja Venäjä-pakotteiden muodossa. Niiden seurauksena ruuan vienti on viimeisinä vuosina kasvanut niin paljon, että Venäjän aiheuttama viennin vaje kurotaan umpeen vuoden 2017 loppuun mennessä. Näin kertoi ministeri Kai Mykkänen 28. huhtikuuta Finlandia-talolla pidetyssä Agronomiliiton juhlaseminaarissa. Vientiponnisteluja on laajennettu Aasiaan asti ja niihin osallistutaan laajemmalla rintamalla kuin koskaan aiemmin. Valtiovaltakin on herännyt tukemaan vientiä. Nyt myös pienten ja keskisuurten yritysten ulkomaanvienti on aivan uudella tasolla – mahdollisuuksia on, jos vain tuotantokapasiteettia löytyy. Viennin suurin este onkin kapasiteetin puute tai asenne; ei nähdä tarvetta lähteä ulkomaille. Ja tähänkin on perustelunsa – makumieltymykset eri maissa ja maanosissa ovat hyvin erilaiset. Pelkästään kaikille tuttu Reissumies on maultaan aivan erilainen kuin virolaisten mieltymyksiin muokattu Reesemees. Vientiin kannattaakin lähteä harkitulla tuotevalikoimalla. Parhaimman tuloksen saamme korkean jalostusasteen tuotteista, jolloin työ ja siitä saatava hyvä jäävät kotimaahan. Terveysvaikutteiset brändituotteet ovat kärkituotteitamme, joita maailmalla arvostetaan ja joista ollaan valmiita maksamaan. Esimerkiksi kauratuotteiden viennin osalta olemme maailman kärkeä heti Kanadan jälkeen. Edistys on ottanut harppauksia, mutta suurin vientituotteemme elintarvikkeista vuonna 2016 oli voi, kuten se oli 1900-luvun alussakin. Suomi nousi aikanaan hyvinvointivaltioksi paitsi metsä- myös meijeriteollisuuden viennin ansiosta. Se, että tuonti tulee aina ylittämään viennin, johtuu osin siitä, ettei meillä kasva kahvi eivätkä etelän hedelmät. On surullista katsoa, kun kuluttaja tekee valintansa sen perusteella, että ulkomainen tuote on mielikuvissa hieno ja se suomalainen vaihtoehto liian arkinen. Vinkkinä kehottaisin lukemaan tuoteselosteita. Se valtavan hyvä maku, joka usein ensituntumalta hurmaa, on tuotettu paljolla suolalla tai uskomattomalla määrällä rasvaa. Hyvistä, tutkitusti laadukkaista kotimaisista raaka-aineista ja niistä valmistetuista elintarvikkeista kannattaa nauttia. Näin tuemme koko ruokaketjun hyvinvointia ja työllisyyttä.