Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Live

Sahtikisan tuomarit kertovat: ”Tällainen sahti maistuu”

Olli Ruoholainen , Janakkala ”Olen tuore turenkilainen, joten ajattelin, että hyvä paikka aloittaa kunta-aktiivisuus, on ilmoittautua sahtituomaristoon. Sahti on minulle kesän kruunu, erityisesti mökillä kavereiden kanssa nautittuna ja grilliruokien seurana. Minulle maistuu parhaiten paksu ja makea sahti.” Veijo Elo , Janakkala ”Olen ollut tuomarina 4– 5 kertaa aiemminkin. Minulle sahdissa merkitsevät erityisesti sakeus ja makeus: sahdin pitää olla tummaa ja paksua, ei mitään pilsneriä.” Esa Haanperä , Janakkala ”Olen toista kesää täällä Janakkalan sahtikisoja tuomaroimassa. Olen myös tuomaroinut sahdin SM-kisoissa muutamia kertoja. Siellä on aika paljon enemmän maisteltavaa, kun näytteitä tulee pitkin Suomea, ehkä 50 paikkakunnalta. Vaalean sahdin pitäjistä tulee vaaleaa sahtia, ja tumman sahdin pitäjistä tummaa. Siinä merkitsevät sitten tuomareiden omat mieltymykset. Lopuksi ylituomarit ihmettelevät, miten pisteet jaetaan. Minusta sahti on parhaimmillaan tummaa ja paksuhkoa. Ei liian makeaa, mutta ei happamimmastakaan päästä.” Tommi Nummelin , Hämeenlinna ”Olen sahtituomaristossa ensikertalainen. Olen valmistanut sahtia itse kymmenisen kertaa. Sahdin valmistamisen vaikeus riippuu paljon tekotavasta. Jos sitä ryhtyy tekemään järven rannassa saunanpadassa, niin onhan se hankalaa. Jos sahdin tekee mäskäyskattilalla omassa keittiössä, homma on huomattavasti yksinkertaisempi. Sahti ei saa olla mahdottoman tummaa, mutta siinä saa olla reilu katajainen maku.”