Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Tuore tutkimus: Omega 3 -ravintolisät eivät suojaa sydäntaudeilta

Tutkijaverkosto Cochranen laajan katsauksen mukaan Omega 3 -valmisteilla on vähän tai ei lainkaan vaikutusta sydänterveyteen. Katsaus kattoi 79 satunnaistettua tutkimusta, jossa oli mukana yli 100 000 ihmistä Pohjois-Amerikasta, Euroopasta, Aasiasta ja Australiasta. Tulosten mukaan Omega 3 -valmisteiden käyttö ei hyödytä sydänterveyttä eikä vähennä aivohalvauksen tai kuoleman riskiä. Tutkijoiden mukaan mahdollisuus saada minkäänlaista hyötyä Omega 3 -ravintolisistä on yksi tuhannesta. –Voi olla, että kalan terveyttä suojaavia vaikutuksia ei voida jäljitellä teollisilla valmistetuilla Omega 3 -valmisteilla, sanoo tutkimusta kommentoinut ravitsemuksen asiantuntija Ian Johnson . Näyttää siis siltä, että välttämättömien rasvahappojen terveysvaikutukset toteutuvat parhaiten niin, että niitä saadaan ravinnosta. Niiden saantiin riittää, että syö kalaa kaksi kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen ja lisäksi kasvirasvaa ruokalusikallisen päivässä. Omega 3 -rasvahapot ovat ihmiselle välttämättömiä. Sydänterveyden lisäksi ne ovat tärkeitä ihmisen immuunipuolustuksen, aivojen ja silmien terveyden kannalta. Pitkäkestoisia EPA- ja DHA-rasvahappoja on enemmän rasvaisessa kalassa, kuten esimerkiksi lohessa, kirjolohessa ja nieriässä. Kalan lisäksi omega-rasvahappoja saadaan kasviöljyistä, pehmeistä margariineista sekä siemenistä, pähkinöistä ja manteleista. Lähde: BBC, Terveyskirjasto.fi