Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Viime lauantaina alkanut rapukausi on täydessä vauhdissa – katso täältä, mitkä kaikki asiat ravustaessa kannattaa muistaa

Ravustuskausi alkoi viime viikon lauantaina puoliltapäivin. Kausi jatkuu aina lokakuun loppuun asti. Rapumerrat käydään normaalisti laskemassa myöhään illalla ja kokemassa aikaisin aamulla, sillä ravut liikkuvat eniten hämärässä. Rapuja voi pyytää erilaisilla apuvälineillä, joista suosituin on rapumerta. Sopiva ravustussyvyys on 2–4 metriä. Kannattaa valita paikka, jossa pohja on kivikkoinen, sillä ravut viihtyvät kivikoissa. Syöttinä käytetään usein särkikalaa, mutta myös liha, nokkonen, makkara ja lihapullat käyvät syötistä. Ravuilla ei ole lakisääteistä alimittaa. Yleensä kuitenkin suositellaan, ettei alle 10 senttimetrin rapuja pyydettäisi ruokaravuiksi. Ravun pituus mitataan otsapiikin kärjestä pyrstön uloimmaiseen reunaan. Pyydystettyjä rapuja voi säilyttää muutamia päiviä sumpussa, eli esimerkiksi katiskassa, jota säilytetään järvessä. Sumpun on oltava tarpeeksi tiivis, jotta ravut eivät pääse karkaamaan. Sumppuun kannattaa laittaa ruokaa, kuten puiden lehtiä tai porkkanaa. Ravut säilyvät pari päivää myös esimerkiksi maakellarissa peitetyssä pärekorissa, jossa on kuivia nokkosia. Ravustajat tarvitsevat vesialueen omistajan luvan rapujen pyyntiin. Lisäksi 18–65-vuotiaiden pitää maksaa valtion kalastuksenhoitomaksu, joka on tänä vuonna 45 euroa. Ravustaessa kannatta muistaa, että jokiravuille tuhoisan rapuruton leviämisen ehkäisemiseksi rapuja ei saa ilman viranomaisten lupaa siirtää vesistöstä toiseen. Myös pyydykset, pyyntivälineet ja veneet on aina puhdistettava, kun siirrytään vesistöjen välillä.