Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Luomutilan omistaja Outi Koskiselle yrittäminen on elämäntapa

Hakolan Marjatila Tanttalan kylällä on toinen janakkalalainen maatila, joka osallistui Avoimeen maatila -päivään. Tilan omistaja Outi Koskinen kertoo, että he ovat mukana tapahtumassa nyt toista kesää. Koskisen mielestä on tärkeää, että ihmiset pääsevät tutustumaan eläimiin ja maatilan töihin ja he näkevät mistä ruoka tulee. –On mukava huomata, että ihmiset ovat innostuneita tutustumaan maatiloihin. Lapset tykkäävät eniten eläimistä, mutta tuntuvat ne olevan tärkeitä aikuisellekin, Koskinen kertoo. Koskisen mukaan nyt on menossa buumi, että ihmiset haluavat ostaa tuotteita suoraan tilalta, jolloin he näkevät konkreettisesti sen, mistä ne on poimittu tai tuotettu. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Tänä vuonna marjasato jäi Hakolan tilalla selkeästi normaalia heikommaksi. Kuivuus söi sadosta parhaan terän. Luomussa sato jää yleensä aina pienemmäksi, mutta Koskisen mukaan hyvänä vuonna luomussakin saadaan hyvä sato ja huonoa marjaa tulee hyvin vähän. –Kyllä saisi sataa. Eihän se tähän satoon enää vaikuta, mutta sen verran pitäisi sataa, että ensi vuoden versot jaksaisivat kasvaa, Koskinen sanoo huokaisten. Moni halukas jäi tänä kesänä ilman Hakolan luomumansikkaa. Koskinen sanoo että on kurjaa, kun ei ole pystynyt vastaamaan kysyntään, mutta toisaalta on ollut mukava huomata, että hänellä on mahdollisuus tarjota sitä, mitä ihmiset todellakin haluavat. –Onneksi ensi vuonna on kolminkertainen määrä taimia. Toisaalta on myös kolminkertainen varauslistakin. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Hakolan tila on ollut luomutila vuodesta 2010. Koskinen on aina halunnut, että hänen lapsensa syövät terveellisesti. Hän myös uskoo, että turhilla lisäaineilla ja monilla iho-ongelmilla on keskinäinen yhteys. –Tärkein, ja ehkä vähän taivaita hipova ajatus tilan taustalla on se, että haluamme, että tuleville sukupolville jää sellainen ympäristö, josta hekin voivat nauttia. Ympärivuorokautista päivää Kun Hakolan tilan vanha tuotanto- ja kahvilarakennus paloi pari vuotta sitten, pohti Koskinen lyövänsä työrukkasensa tiskiin, pistävänsä marjapensaat nurin ja etsivänsä töitä muualta. –Tämä on ikuista stressiä tekemättömistä töistä ja hoitamattomista nurkista. Toki sitä myös miettii, että onko tämä taloudellisesti kannattavaa, vaikka teet ympäripyöreitä päiviä kesät talvet, Koskinen listaa. Hänen mukaansa rakkaus maahan ja yrittäjän palo saivat hänet kuitenkin jatkamaan. –Olimme päässeet niin hyvin alkuun. Tämä on elämäntapa, Koskinen summaa. Tulipalon jälkeen he rakensivat pienen rakennuksen, joka toimitti pari vuotta kesäkahvilan ja myymälän virkaa. Kaksi viikkoa sitten vietettiin uuden kaksikerroksisen hirsirakennuksen avajaisia. Se nousi palaneen rakennuksen tilalle ja on nyt entisiä tiloja suurempi. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Uuden tuotanto- ja myymälärakennuksen myötä oma koti rauhoittuu omalle elämälle, kun yritystoiminalle on omat tilat. Alakerrasta löytyy kahvila ja myymälä sekä elintarviketila hunajalinkoineen. Yläkerrassa Koskinen aikoo pitää muun muassa mehiläis- ja yrttikursseja. Uutuuttaan tuoksuva pytinki toi selvästi mukanaan energiaa ja uusia ideoita. Käyttöä uusille tiloille siis on. Koskinen valmistaa tyttäriensä avustuksella tilan tuotteista jatkojalosteita kuten marjoista hilloa ja mehua, viljoista jauhoa ja leseitä, luonnonkasveista teetä ja mehiläisvahasta kynttilöitä. Kesällä pyritään keräämään kaikki mahdollinen sato tilan varsinaisista satokasveista aina pihapiirin luonnonkasveja myöten talteen, jotta joulupuotiin riittää myytävää. Hakolan tilalla siis kiireinen kesäsesonki jatkuu kiireisellä joulusesongilla.