Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Sahdinvalmistuksen Janakkalan mestari on nyt valittu

Tuomaristossa istui kuusi sahdin ystävää. He olivat päätuomari Markku Murronmaa , Tarja Mikkola , Aki Lintumäki , Pentti Vesanen , Veijo Elo ja Ari-Pekka Jaatinen . He maistelevat pöydän ääressä sahtinäytteitä, joita maaseutuasiamies Marko Salonen heille vuorollaan tarjoilee. Tässä vaiheessa kenelläkään ei ollut tietoa sahdin valmistajista, sillä näytteet on toimitettu nimettöminä ja tekijän tiedot löytyvät suljetuista kirjekuorista. Tilaisuuden juontajana toiminut Päivi Välilä kertoo, että hämäläinen sahti on tummaa, makeaa ja suutuntumaltaan paksuhkoa. Tummuus tulee ruismaltaasta. Humalaa ei tällä seudulla käytetä, mutta katajalla sahtiin voi halutessaan lisätä aromia. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Sahdin valmistamisessa tärkeää ovat puhtaat työvälineet, sopivan lämpötilan ylläpitäminen ja kärsivällisyys. Sahdin tekeminen on pitkä prosessi. Maltaat laitetaan aamulla mäskiintymään noin kahdeksaksi tunniksi. Kuumennuksessa täytyy olla tarkkana, ettei kuumenna seosta liikaa. Kiikkerä vaihe on myös sahdin kylmentäminen. Käyminen on saatava lähtemään käyntiin oikealla nopeudella. Makueroja syntyy siitä, käytetäänkö valmistuksessa paksua vai harvaa vierrettä. Vierre on se tärkeä neste, joka suodattuu mäskäyksen jälkeen siilauksessa. –Jokaisella on tietenkin oma tapansa, ja joka kerralla sahdista meinaa tulla vähän erilaista, Välilä kertoo. Yksi ylitse muiden Tuomaristossa käy maistelun aikaan pulina ja katseet ovat mietteliäitä. Salonen kaataa ripeästi näytteitä mukeihin. Tuomarit maistelevat juomia mietteliäinä ja kirjaavat antamansa pisteet arviointilomakkeeseen. –Ihmeen hyvältä maistuu, nyt on hyviä näytteitä. On vaikea valita hyvistä paras, Murronmaa kommentoi. Mikkola on hänen kanssaan samoilla linjoilla ja kehuu näytteitä oikein raikkaiksi. Koko tuomaristo ei ole tässä aivan samaa mieltä, sillä aika ajoin joidenkin tuomareiden kasvoilta saattoi havaita pieniä irvistyksiä. –Oli kyllä semmoisia makuja, etten ole ennen maistellut. Yksi oli selvästi yli muiden ja muutamat olivat sellaisia, että jos sellaista sahtia pitäisi juoda, niin sahdin juonti loppuisi kokonaan, Jaatinen täräyttää. Myös Lintumäki erotti suosikkinsa helposti. Sahdin tulee olla hänen mielestään paksuhkoa, tummaa ja makeaa eli perinteistä hämäläistä sahtia. –Hyvä sahti on sellaista, että kun sitä mukillisen juo, tekee mieli toista mukillista, Vesanen kommentoi. Hän kertoo saaneensa sahtia jo äidinmaidosta. Hänen äitinsä puolen naiset hallitsivat tämän mallasjuoman tekemisen taion, Sitä tehtiin myyntiin asti. Myös Elo kertoo juoneensa sahtia jo lapsena – salaa hääjuhlissa. Tumma on hänenkin mielestään parasta. Välilä kertoo, ettei Sahti saisi ylittää väkevyydeltään kymmentä prosenttia, eikä sekaan saa missään tapauksessa lisätä viinaa. Sahti on ollut aina juhlajuoma ja on sitä Hämeessä edelleen. Häistä hautajaisiin. Välilä mainitsee esimerkin häistä, joissa naisille varattiin juomaa kaksi litraa ja miehille viisi litraa henkeä kohdin. Ei hääväki humalassa ollut, vaan sahdissa. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Janakkalasta löytyy vielä valmistajia Janakkalasta löytyy vielä noin parisen kymmentä sahdin valmistajaa. –Perinteiseen hämäläiseen sahtiin käytetään 20 kiloa ohra- ja viisi kiloa ruismallasta, Murronmaa kertoo. Janakkalalainen sahti pärjää Murronmaan mukaan aika hyvin valtakunnan tasolla. Mitään mahtavaa menestystä ei SM-kisoista ole tosin tullut. Murronmaa istui viime vuonnakin tuomaristossa, kun sahdin valmistuksen SM-kisat pidettiin Janakkalassa. –Se on aika paljon sattumaakin, kuka siellä voittaa, kun näytteitä on kymmeniä ja sahdit ovat kuitenkin hyvin samantyyppisiä. Murronmaan mielestä hyvä sahti on ennen kaikkea hyvänmakuinen, melko vahva eli prosenttiakin löytyy. Vaaleakin maistuu, jos se on hyvänmakuista. –Turengista Lammille on mielestä parhaat sahdit, Murronmaa päättää. Kun tuomaristo on arvionsa tehnyt ja pisteet ovat laskettu, on aika julistaa Janakkalan sahtikilpailun voittaja. Voittajaksi selviytyy Asko Huilla. Hän ei ole päässyt paikalle, mutta kiertopalkinto ja onnittelukukat löytyvät maaseututoimistosta. Huilla lähtee edustamaan Janakkalaa elokuun alussa pidettäviin sahdinvalmistuksen SM-kisoihin Karvialle.