Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Perinteinen hernekeitto kokeilee kesäistä asua

Laskiaissunnuntaita vietetään tänä vuonna 11. helmikuuta ja laskiaistiistaita siitä seuraavalla viikolla. Monien suomalaisten laskiaisperinteiden alkuperä on ilmeisesti vanhassa työnjuhlasta, jolloin naiset lopettivat pellavien, hamppujen ja villojen muokkaamisen ja kehräämisen langoiksi. Edelleen mäkeä laskiessa huudetaan pitkiä pellavia. Sekä katolisissa että luterilaisissa maissa laskiaiseen on kuulunut runsas ruokatarjoilu ja riehakas ilonpito. Suomessa perinteitä ovat hernekeitto, juusto, laskiaispulla ja mäenlasku. Tuhdilla hernesopalla herkuteltiin ennen kuin seitsemän viikon mittainen paasto jätti liharuuat pois ruokavaliosta. Lihaa sai syödä seuraavan kerran vasta pääsiäisenä. Hernesoppa on yksi suomalaisten kansallisruuista. Omasta mausta ja ruokaperinteestä riippuen se tulee joko säilykepurkista tai itse liotetuista kuivatuista herneistä. Toiset laittavat joukkoon savulihaa, jotkut kinkkua. Yhden maun mukaan hernekeittoon kuuluu ehdottomasti jauheliha. Entä sitten sipuli? Kaikki eivät siitä pidä, vaikka se tuo soppaan niin mukavan maun, että syömisvaiheessa ei tarvita välttämättä edes sinappia. Tässä on tarjolla hieman toisenlainen hernekeiton resepti. Pakasteherneistä tulee keskelle talvea ihanan kesäinen maku, joka ei tarvitse edes lihaa kaverikseen. Jos mielii lihan perään, keittoa voi ryydittää pekonimurulla. Mausteena tässä on basilikaa, monessa pakasteherneistä tehdyn keiton ohjeista neuvotaan laittamaan basilikan sijasta minttua. Kannattaa kokeilla molemmin päin! Hernekeitto pakasteherneistä 2 annosta 1 pieni sipuli 1 rkl öljyä 1 pussi (200 g) pakasteherneitä 4 dl kanalientä 0,5 ruukkua tuoretta basilikaa 4 rkl kevytranskankermaa 2 tl sitruunamehua suolaa rouhittua mustapippuria Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuleita öljyssä kattilan pohjalla. Lisää joukkoon herneet ja kanaliemi. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes herneet ovat kypsiä. Lisää joukkoon basilikanlehdet, ranskankerma ja sitruunamehu. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile esimerkiksi maitovaahdon kanssa. Resepti: yhteishyva.net