Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Pääkirjoitus: Reko vahvistaa paikallista hyvinvointia ja elinvoimaa

Lähiruoasta kiinnostuneiden kuluttajien ja tuottajien huutoon on viimein vastattu. Maailmanlaajuisena ilmiönä tunnettu reko on rantautunut myös Janakkalaan. Myynti- ja jakelumalli on oivallinen tapa kasvattaa eettistä tuotantoa, lisätä tietoutta tuotantotavoista sekä vähentää välikäsiä myyntiketjussa. Rekolla on myös muita positiivisia vaikutuksia. Mehiläistarhaaja Erika Ponkala tuumasi haastattelussa, että ilmiö kasvattaa parhaillaan myös yhteisöllisyyttä ja toisista välittämistä. Rekossa ei ole kyse ainoastaan ravinnosta, sillä toimintamallissa tuottajat saavat kuulla suoraan kuluttajilta ideoita ja kehitysehdotuksia. Rekossa ostajat näkevät, että ruoan takana on tavallisia ihmisiä tekemässä työtä elantonsa eteen ja paikallisten kuluttajien hyväksi. Puutarhuri Erkki Laukkanen pohti rekotoiminnan jatkuvuutta. Ilmiön säilyttäminen edellyttää riittävästi tuottajia, jotta valikoima olisi mahdollisimman monipuolinen ja houkutteleva. Fakta on, että yksistään tuottajat eivät voi ylläpitää rekorinkiä, vaan toiminta edellyttää myös aktiivisia lähiruoan kuluttajia. Paikkakunnan omien voimavarojen hyödyntäminen on avain elinvoimaisuuteen. Kun lähiruoalla on kysyntää, sillä on suora vaikutus esimerkiksi lähialueen työllisyyteen. Myös oman ruokakulttuurin korostaminen voi toimia valttikorttina matkailussa. Ostopäätöksillä jokainen meistä voi vaikuttaa tarjontaan ja tuotteiden saatavuuteen omalla paikkakunnalla.